Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Doprava a systémy dopravní výchovy 3 (OP3BK_DDDV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OP3BK_DDDV - Doprava a systémy dopravní výchovy 3, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci tohoto kurzu bude student schopen:použít informace k nastínění pedagogicko-psychologické analýzy problematiky dopravní výchovy.Vysvětlí systémy dopravní výchovy ve vybraných zemích EU a jejich inspirativní evaluace pro ČR a vyhodnotí současnost a perspektivy projektů dopravní výchovy v ČR a v zemích EU.

Osnova

Dopravní výchova ve světle vybraných pedagogických kategorií.Psychologické aspekty chování účastníků provozu. Uplatnění psychologických principů v dopravní výchově.Didaktika dopravní výchovy. Cíl a obsah dopravní výchovy na SŠ. Formy a metody realizace dopravní výchovy pro mládež ve věku adolescence.Využití obsahu a metod dopravní výchovy k rozvoji kreativních schopností žáků na SŠ.Modelování a řešení dopravních situací.Projekty dopravní výchovy v ČR a v EU.

Literatura

JANÁS, Josef . Dopravní výchova jako integrující téma ŠVP na ZŠ. Praha: JČMF, 2007. ISBN 978-80-7015-121-1. infoSTOJAN, MOJMÍR . Dopravní výchova ve škole 21. století jako součást péče o zdraví a prevence úrazů. In Škola a zdraví 21. 2.díl. Brno: Universitas Masarykiana Brunensis. Paido, 2006. s. 987-1020, 33 s. ISBN 80-210-4071-8. infoSTOJAN, Mojmír a KAREL OURODA . Dopravní výchova a kompetence k jejímu vedení na základních školách. Brno, 2005. infoSTOJAN, MOJMÍR , PAVEL KONUPČÍK , MIROSLAV ČADÍLEK , VLADIMÍR PECHÁNEK , JAROSLAV BŘEZINA a PAVEL PECINA . Dopravní výchova na ZŠ. Metodická pomůcka pro lektory dopravní výchovy (CD). 1. vydání. Brno: Pedagogická fakulta MU v Brně, 2005. 420 s. Moderní formy dopravní výchovy dětí a mládeže. infoSTOJAN, Mojmír . Dopravní výchova jako aktuální složka pedagogického systému. In XVI. vědecké kolokvium o řízení osvojovacího procesu. Vyškov: Vojenská vysoká škola, 1998. s. 335-338. ISBN 80-7231-025-9. infoHOSKOVEC, Jiří a Jiří ŠTIKAR. Dopravní výchova mládeže : zpráva o možnostech zlepšení dopravní výchovy mládeže v Československu na základě zahraničních zkušeností. Praha: Výkonný orgán Koordinační meziministerské komise pro bezpečnost silničního provozu, 1968. 111 s. info

Požadavky

OP3BK_DDV Systémy dopravní výchovy 2K

Garant

doc. RNDr. Petr Sládek, CSc.

Vyučující

Ing. Jan DěckýJUDr. Mgr. Ing. Kateřina Šmejkalová