Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Doprava a systémy dopravní výchovy 2 (OP3BK_DDV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OP3BK_DDV - Doprava a systémy dopravní výchovy 2, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci tohoto kurzu bude student schopen: vysvětlit základní přehled o historii legislativy pro pozemní dopravu na českém území.Podá výklad Zákona č. 361 Sb./2000 o provozu na pozemních komunikacích ve smyslu pozdějších úprav a doplňků z hlediska potřeb chodců, cyklistů a začínajících řidičůporozumí pojmu dopravní nehoda a podá jejich charakteristiku, typologii, právní posouzení a likvidaci. Zná prevenci dopravních nehod.

Osnova

Dopravní legislativa. Historie a současnost dopravních předpisů na českém území.Zákon č. 361 Sb./2000 o provozu na pozemních komunikacích. Dopravní bezpečnost. Pojem „Bezpečný provoz“.Dopravní nehody a jejich příčiny. Nástroje ke snížení dopravní nehodovosti. Prevence nehod.Dopravní nehoda očima soudního znalce. Viník nehody a postižený. Metodika posuzování viny a spoluviny.Chování účastníků dopravní nehody.Typologie úrazů při dopravních nehodách. První pomoc: kriteria, zásady.

Literatura

Pravidla silničního provozu :vyhláška FMV č. 99/1989 Sb., o pravidlech provozu na pozemních komunikacích (pravidla silničního provozu), ve znění platném od 1. října 1997 : dopravní značky s vysvětlivkami : základní dopravní předpisy. Praha: Newsletter, 1997. 59 s. ISBN 80-85985-23-3. info

Požadavky

OP3BK_DSDV Systémy dopravní výchovy 1K

Garant

doc. RNDr. Petr Sládek, CSc.

Vyučující

Ing. Jan DěckýJUDr. Mgr. Ing. Kateřina Šmejkalová