Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika praktického vyučování 1 - D (OP3BK_DPD1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OP3BK_DPD1 - Didaktika praktického vyučování 1 - D, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci kurzu bude žák schopen:- Definovat didaktiku praktického vyučování se zaměřením na dopravu jako vědní disciplínu. Vysvětlit její vztah k praktických činnostem na základní škole.- Objasnit vzdělávací soustavu didaktiky odborného výcviku v dopravních oborech.- Objasnit didaktické zásady, poučky a pravidla v aplikaci na výuku odborného výcviku.- Stanovit výukové cíle a obsah odborného výcviku.

Osnova

Problémové okruhy:1. Úvod předmět, vznik, vývoj a struktura didaktiky PV. Didaktika dopravní výchovy.2. Návaznost na koncepci pracovní výchovy na ZŠ.3. Teoretická východiska didaktiky PV.4. Vzdělávací soustava odborného výcviku v dopravních oborech.5. Soustava učebních a studijních oborů. Zákony a vyhlášky platné pro zřizování, řízení a organizaci SOU a SOŠ - jejich aplikace.6. Kvalifikace a specifické požadavky.7. Problematika pedagogických cílů ve výuce odborného výcviku. Vymezování výcvikových a výchovných cílů. Aplikace v oblasti dopravní výchovy.8. Základy učení senzomotorickým dovednostem.9. Uplatňování jednotlivých didaktických zásad, pouček a pravidel v praktickém vyučování se zaměřením na dopravu a dopravní výchovu.10. Obsah praktického vyučování. Diferenciace učiva, základní a rozšiřující učivo. Složky učiva a jejich funkce, členění pracovního procesu a didaktické členění obsahu učiva. Výběr učiva podle obsahu pracovní činnosti v oboru. Modernizace obsahu učiva. Koordinace učiva, mezipředmětové vztahy.

Literatura

PECINA, Josef a Pavel PECINA . Aspekty didaktiky dopravní výchovy v přírodovědném a technickém vzdělávání na druhém stupni ZŠ. In Technické vzdelávanie ako súčasť všeobecného vzdelania. Banska Bystrica: Univerzita Mateja Bella v Banskej Bystrici, 2008. 8 s. ISBN 978-80-8083-721-1. info

Garant

doc. RNDr. Petr Sládek, CSc.

Vyučující

Ing. Jan DěckýMgr. Pavel Pecina, Ph.D.JUDr. Mgr. Ing. Kateřina Šmejkalová