Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika praktického vyučování 2 - D (OP3BK_DPD2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OP3BK_DPD2 - Didaktika praktického vyučování 2 - D, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Tento předmět navazuje na předmět „Didaktika praktického vyučování 1 - T“. Cílem předmětu je osvojení poznatků z problematiky výukových cílů, obsahu, metod, forem a prostředků ve výuce praktického vyučování a odborného výcviku technických oborů na středních školách se zaměřením dopravní problematiku. Důležité jsou souvislosti mezi příslušným oborem, jeho vědeckým poznáním a odborným výcvikem nebo výukou praxe jako vyučovacími předměty.

Osnova

Předmět je nyní průběžně inovován v období řešení projektu (2011-2013) > CZ.1.07/2.2.00/15.0205 "Inovace akreditovaného bakalářského studijního oboru Učitelství praktického vyučování".Témata:1. Úvod do problematiky, systém výuky praktického vyučování v oblasti dopravy a v dopravní výchově.2. Pojetí učebního (studijního) oboru.3. Vyučovací prostředky praktického vyučování – úvod do problematiky.4. Nemateriální prostředky praktického vyučování.5. Výukové metody praktického vyučování.6. Organizační formy praktického vyučování.7. Materiální prostředky praktického vyučování – výrobní prostředky a předměty, modely, didaktická technika.8. Faktory ovlivňující volbu prostředků.9. Legislativa vztahující se k výuce praktického vyučování. Výchova k bezpečné práci a ochraně zdraví, výchova k péči o životní prostředí.10. Hodnocení v odborném výcviku. Hodnocení výsledků dosahovaných žáky, způsobyhodnocení dílčích výsledků, souborných prací, cvičných a produktivních prací. Zadávání kontrolních prací a jejich hodnocení. Závěrečné a maturitní zkoušky.11. Vedení pedagogické dokumentace. Učební plány a učební osnovy odborného výcviku. Projektování výuky odborného výcviku. Deník odborného výcviku.12. Odborná praxe žáků.13. Rozpracování tematického celku konkrétního oboru na základě učebních osnov odborného výcviku. Didaktická analýza učiva. Volba metod, forem a prostředků, postup a obsah přípravy učitele praktického vyučování.

Literatura

PECINA, Josef a Pavel PECINA . Aspekty didaktiky dopravní výchovy v přírodovědném a technickém vzdělávání na druhém stupni ZŠ. In Technické vzdelávanie ako súčasť všeobecného vzdelania. Banska Bystrica: Univerzita Mateja Bella v Banskej Bystrici, 2008. 8 s. ISBN 978-80-8083-721-1. infoSTOJAN, Mojmír , Hana BABYRÁDOVÁ , Růžena BLAŽKOVÁ , Zdeněk FRIEDMANN , Josef JANÁS , Věra JANÍKOVÁ , Květoslava KLÍMOVÁ , Blanka KNOPOVÁ , Pavel KONUPČÍK , Jana KRATOCHVÍLOVÁ , Jiří MATYÁŠEK , Svatopluk NOVÁK , Vojtěch NOVÁČEK , Pavel PECINA , Irena PLUCKOVÁ , Jana SKÁCELOVÁ , Bohumíra ŠMAHELOVÁ , Kamil ŠTĚPÁNEK a Jitka ZÍTKOVÁ . Dopravní výchova v RVP pro 1. stupeň ZŠ. Brno: Pedagogická fakulta MU, 2008. 102 s. Škola a zdraví pro 21. století. ISBN 978-80-7392-079-1. info

Požadavky

FY2RC_TF1 Teoretická fyzika

Garant

doc. RNDr. Petr Sládek, CSc.

Vyučující

Ing. Jan DěckýMgr. Pavel Pecina, Ph.D.JUDr. Mgr. Ing. Kateřina Šmejkalová