Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář z didaktiky praktického vyučování - D (OP3BK_DSDD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OP3BK_DSDD - Seminář z didaktiky praktického vyučování - D, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět je zaměřen na osvojení dovedností v oblasti aplikace didaktických poznatků na výuku odborného výcviku dopravních oborů.Cílem předmětu je osvojení základů didaktické analýzy učiva, získání základních dovedností v projektování výuky při přípravě vzdělávacích programů zejména v odborné složce výuky dopravních oborů. Příprava studentů na náslechy v praktickém vyučování (odborném výcviku) na školách – analyzovat situace ve třídě (skupině) a pracovat s přípravou na vyučovací jednotku. Na konci kurzu bude student schopen:- Stanovit konkrétní výukové cíle svého oboru.- Provést didaktickou analýzu učiva a stanovit obsah výuky odborného výcviku.- Aplikovat výukové metody, formy a prostředky na výuku odborného výcviku.- Vypracovat konkrétní písemnou přípravu na výuku odborného výcviku.

Osnova

Problémové okruhy:1. Formulace dlouhodobých a krátkodobých pedagogických cílů v odborném výcviku podle míry obecnosti, stupně vzdělání a obsahového zaměření.2. Vazby mezi vzdělávacími cíli a standardy.3. Didaktická analýza učiva praktického vyučování a vybraných odborných předmětů dopravních oborů v jednotlivých tématech. Stanovení obsahu výuky odborného výcviku dopravních oborů.4. Volba výukových metod, forem a prostředků ve výuce odborného výcviku. Konkrétní příklady.5. Projekt výuky praktického vyučování, včetně přípravy na vyučovací jednotku.6.Analyza modelové situace ve třídě v jednotlivých fázích výuky.

Literatura

ŠVEC, Vlastimil, Hana FILOVÁ a Oldřich ŠIMONÍK. Praktikum didaktických dovedností. 2. vyd. Brno: Masarykova univerzita v Brně, 2003. 90 s. ISBN 80-210-2698-7. info

Garant

doc. RNDr. Petr Sládek, CSc.

Vyučující

Ing. Jan DěckýJUDr. Mgr. Ing. Kateřina Šmejkalová