Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do filozofie (OP3DC_DUF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OP3DC_DUF - Úvod do filozofie, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Úvod do filosofie: Smysl, místo a role filosofie v soudobé kultuře, klíčová témata a řešené problémy. Srovnání s dalšími formami duchovní kultury.

Osnova

Pojem filosofie, její předmět a struktura. Věda, filosofie, mytologie.Přehled základních etap dějin filosofie. Mladší fysikové a atomisté. Sokrates,Platón,Aristotelés. Patristika. Renesanční kultura a renesanční myšlení. Předpoklady pro vznik novevěkého myšlení. Descartes, Spinoza, Leibniz. Optimistický racionalismus osvícenství. Filosofie Kanta. Charakteristika, proudy a periodizace filosofie 19. a 20.století. Raný pozitivismus. Voluntaristická a nihilistická linie. Mechanicismus a vitalismus. Filosofická antropologie. Heideggerova fundamentální ontologie a filosofie existence. Formování novopozitivismu. Reakce na postmodernismus. Dějiny českého filosofického myšlení. Reformace a humanismus. Komenský. Osvícenství a národní obrození. Hegeliánství a herbartismus. Pozitivismus a jeho etapy. T.G.Masaryk. Filosofie českého protestantismu a katolicismu. Strukturalismus a marxismus. Fenomenologie. J.Patočka. Filosofie v exilu a samizdatu.

Literatura

ANZENBACHER, Arno. Úvod do filozofie. 2. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1991. 304 s. ISBN 80-04-26038-1. infoSTÖRIG, Hans Joachim. Malé dějiny filosofie [Zvon, 1996]. Translated by Petr Rezek - Miroslav Petříček - Karel Šprunk. 5. vyd. Praha: Zvon, 1996. 559 s. ISBN 80-7113-175-X. infoPETŘÍČEK, Miroslav. Úvod do (současné) filosofie : 11 improvizovaných přednášek [Petříček, 1997]. 4., upr. vyd. Praha: Herrmann & synové, 1997. 178 s. infoMalá filosofie člověka a Slovník filosofických pojmů. Edited by Jan Sokol. 3. rozš. vyd. Praha: Vyšehrad, 1998. 389 s. ISBN 80-7021-253-5. infoHORYNA, Břetislav. Filosofický slovník. Olomouc: Olomouc, 1998. ISBN 80-7182-064-4. info

Garant

doc. RNDr. Petr Sládek, CSc.

Vyučující

PhDr. Radovan Rybář, Ph.D.