Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výživa (OP3MK_VYVA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OP3MK_VYVA - Výživa, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student po absolvování předmětu bude schopen- chápat základní výživová doporučení odvozená od fyziologických potřeb lidského organismu;- popsat anatomii a fyziologii trávící soustavy;- chápat energetickou bilanci, energetický příjem a výdej;- definovat bazální metabolismus a energetické nároky organismu vzhledem k pohlaví, věku, fyzické aktivitě a zdravotnímu stavu;- definovat důležité vitamíny, minerální a stopové prvky ve výživě;

Osnova

Hlavní zásady správné, racionální výživyPřeměna látek a energie v organizmu člověkaBiologická a energetická hodnota potravinNesnášenlivost(intolerance) potravin, alergie na potravinyCizorodé látky v potravinách a jejich vliv na organizmusPotraviny pro zvláštní výživu, diferencovaná strava – dietyMinimální denní dávka potravin a živin pro člověka,statistické údaje o spotřebě potravin v jednotlivýchzemích a kontinentech

Literatura

KLEIN, A., ZUK, B. aj. Vybrané kapitoly z hygieny výživy. I. – III. díl., 1. vyd., Ostrava: Dům technikyBORGESOVÁ, M. Kuchařské suroviny a přísady. 1. vyd. Bratislava: Slováry, 1996. 246 s.

Garant

doc. RNDr. Petr Sládek, CSc.

Vyučující

Mgr. Martina Martínková, Ph.D.PhDr. Mgr. Lenka Procházková, Ph.D.