Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hlasová výchova (OSDV_HLAS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OSDV_HLAS - Hlasová výchova, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je nácvik základních prvků techniky mluveného projevu - práce s dechem, s resonancí, nácvik správné artikulace a výslovnosti, diagnostikování chyb v běžném mluveném projevu a jejich náprava, psychosomatické souvislosti.Po absolvování předmětu bude student umět:Ovládat psychosomatické dovednosti.Využít všechny možnosti svého hlasu a těla pro komunikaci a psychofyzické jednání.Vyjadřovat svým chováním - jednáním, řečí, výrazem- své vnitřní prožívání - poznávání, cítění a snahy.Užívat speciální cvičení (dechová, mluvní, pohybová), hry, v nichž se rozvíjí schopnost používat hlas a tělo při komunikaci a samotné herní a jevištní jednání.

Osnova

Dechová cvičení směřující k hlasotvornému projevu.Tělové vnímání, postoj, gesta.Práce s hlasemArtikulační cvičeníPráce s TextemTechnika mluveného projevu diagnostika a prevence.Hry ve výuce techniky mluveného projevu.

Literatura

KROČA, David . Umělecký přednes jako specifická forma literární komunikace. In Komunikace a její místo v Rámcovém vzdělávacím programu pro základní vzdělávání. 1. vyd. Brno: Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity, 2006. infoMAŘÍKOVÁ, Marie. Rétorika :manuál komunikačních dovedností. 3. vyd. Praha: Professional publishing, 2002. 152 s. ISBN 80-86419-31-2. infoCOBLENZER, Horst a Franz MUHAR. Dech a hlas :návod k dobré mluvě. 1. vyd. Praha: Akademie múzických umění, 2001. 125 s. ISBN 80-85883-82-1. infoKROČA, David . Dětský přednes a současná poezie. 1. vyd. Brno: Akademické nakladatelství CERM, 2000. 25 s. Edice Item. ISBN 80-7204-147-9. info

Požadavky

- studium odborné literatury- záznam průpravných cvičení techniky mluveného projevu- práce s textem

Garant

MgA. Lenka Remsová, Ph.D.

Vyučující

MgA. Lenka Remsová, Ph.D.