Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do dramatické výchovy (OSDV_UDV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OSDV_UDV - Úvod do dramatické výchovy, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je získání základních vědomostí o tvořivé dramatice jako esteticko-výchovném předmětu, jenž se zabývá osobnostně sociálním učením a učením divadelním dovednostem. Studenti budou seznámeni s obsahem a metodami DV, v nichž se prolínají poznatky a principy především z oborů dramatických umění, pedagogiky a psychologie. Po absolvování předmětu bude student umět: Definovat pojmy dramatická výchova, dramatická hra, improvizace, hra v roli atp. Aplikovat dramatické hry v praxi. Prezentovat vybranou publikaci z dramatické výchovy. Citovat odbornou literaturu z dramatické výchovy. Diskutovat o postavení dramatické výchovy v ČR. Interpretovat odbornou literaturu z dramatické výchovy.

Osnova

1. Historie školského divadla.2. Kořeny tvořivé dramatiky.3. Tvořivá dramatika dnes.4. Pedagogicko-psychologická východiska tvořivé dramatiky.5. Hodnoty a cíle tvořivé dramatiky.8. Systémy průpravných her a cvičení.9. Hry a cvičení.

Literatura

WAY, Brian. Rozvoj osobnosti dramatickou improvizací (Variant.) : Výchova dramatickou improvizací. infoMACKOVÁ, Silva. Dramatická výchova. Vyd. 1. Brno: Janáčkova akademie múzických umění v Brně, 2004. 214 s., [1. ISBN 80-85429-93-4. infoMACHKOVÁ, Eva. Metodika dramatické výchovy :zásobník dramatických her a improvizací. 9. vyd. Praha: Informační a poradenské středisko pro místní kulturu, útvar ARTAMA, 2002. 153 s. ISBN 80-7068. infoVALENTA, Josef. Metody a techniky dramatické výchovy. Vyd. 2., rozš. Praha: Agentura Strom, 1998. 279 s. ISBN 80-86106-02-0. infoÚvod do studia dramatické výchovy. Edited by Eva Machková. Praha: IPOS, 1998. 199 s. ISBN 80-901660. info

Garant

MgA. Lenka Remsová, Ph.D.

Vyučující

PaedDr. Marie Pavlovská, Ph.D.MgA. Lenka Remsová, Ph.D.