Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metody sociologického výzkumu a projektů (OV2BP_MTSV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OV2BP_MTSV - Metody sociologického výzkumu a projektů, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět má charakter semináře. Jsou zde prezentovány nejpoužívanější výzkumné metody a techniky sběru dat a vyhodnocování údajů. K tomu přistupují výsledky vybraných sociologických šetření. Na konci tohoto kurzu bude student schopen interpretovat sociologická šetření.

Osnova

Všeobecné schema sociologického výzkumu – příprava, sběr dat, třídění a vyhodnocování údajů, zobecnění.Monografické, typologické, historické, statistické a experimenální postupy v sociologickém výzkumu.Základní techniky sběru údajů – dotazník, pozorování, rozhovor, dokumenty, obsahová analýza, sociometrický test, sociologická intervence apod.Zmíněné metodologické postupy jsou součástí referátů a diskusí.

Literatura

HOLÝ, Ivan. Úvod do sociologie. 2. vyd. Brno: Masarykova univerzita v Brně, 2005. 64 s. ISBN 80-210-3855-1. infoJak se vyrábí sociologická znalost :příručka pro uživatele. Edited by Miroslav Disman. 3. vyd. Praha: Karolinum, 2000. 374 s. ISBN 80-246-0139-7. infoPETRUSEK, Miloslav. Teorie a metoda v moderní sociologii. 1. vyd. Praha: Karolinum, 1993. 204 s. ISBN 80-7066-799-0. infoPROCHOVNÍK, Štěpán. Metody a techniky sociologického výzkumu. 1. vyd. Ostrava: Vysoká škola báňská, 1991. 98 s. ISBN 80-7078-094-0. infoVýsledky sociologických šetření uvedených na internetu institucemi jako např. CVVM, DEMA, STEM, ESPAD apod.

Požadavky

OV2BP_SL Sociologie

Garant

Mgr. Zdeněk Hons

Vyučující

Mgr. Zdeněk Hons