Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Etika (OV2RC_ET)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OV2RC_ET - Etika, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Osnova

1) Pojem krize obecně a pojem morální krize.2) Příklad selhání modernizačního procesu – nacismus, komunismus. Otázky historické a kolektivní viny podle K. Jaspersa.3) Aktuální význam historického poučení dějinami totality: autoritářské hodnoty a postoje v radikálně novém světě - má demokracie perspektivu? Morální základy demokracie, problém jednoho dobra pro všechny.4) Morální krize v postmoderní společnosti - krize individuality: ztráta smyslu, úniky.5) Morální krize v postmoderní společnosti - krize individuality: osamělost, ztráta mravní orientace, svět zábavy.6) Ontológia a etika. Morálne výzvy a riziká konstituování biofilní ekonomiky. Monismus v etice.7) Nový životní styl LOHAS. Podnikatelská etika.8) Profesijní etiky.9) Učitelská etika.10) Etika autenticity C. Taylora. Multikulturalismus.11) Feminizmus v etice.12)Od zneuznání ke spravedlnosti. Kritická teorie globální spoločnosti a politiky. 13) Scifi a nové morální dilemy. Význam simulace.Podmínkou udělení zápočtu je odevzdání seminární práce v rozsahu 10ti stran. Práce musí vycházet nejméně ze tří odborných knih (články se nepočítají). Práce musí rovněž obsahovat vlastní stanovisko k navrhovaným řešením, a to stanovisko teoreticky zdůvodněné! Vlastní názor studenta(ky) musí být rozveden až do praktických návrhů pro pedagogickou praxi.

Literatura

doporučená literaturaANZENBACHER, Arno. Einführung in die Ethik (Orig.) : Úvod do etiky [Anzenbacher, 1994] : Úvod do etiky [Anzenbacher, 2001]. infoDejiny etického myslenia v Európe a USA. Edited by Anna Remišová. 1. vyd. Bratislava: Kalligram, 2008. 894 s. ISBN 9788081011030. info

Garant

prof. PhDr. Petr Jemelka, Dr.

Vyučující

prof. PhDr. Petr Jemelka, Dr.Mgr. Slavomír Lesňák, PhD.