Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aktuální problémy oborových didaktik (PdDR_APOD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PdDR_APOD - Aktuální problémy oborových didaktik, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

věnovat pozornost problematice kurikula daného vyučovacího předmětu a vymezit základní učivo, standardy a kompetence, a to v souladu s celkovým pojetím současné reformy;propracovat instrumentária vhodných výukových metod a didaktických prostředků, včetně moderní didaktické techniky a e-learningu;cílem předmětu je, aby studenti pochopili tyto souvislosti a dovedli je aplikovat na didaktiku svého předmětu

Osnova

Pedagogika, pedagogické disciplíny a jejich vzájemné vztahy.Modely obecné a oborové didaktiky.Oborová didaktika.Obecná problematika kurikula.Kurikulum vyučovacího předmětu, roviny kurikula.Základní, kmenové, exemplární, jádrové učivo.Výukové metody daného vyučovacího předmětu.Analýza učebnic v daném předmětu.Didaktické prostředky a moderní didaktická technika.Využití e-learningu v daném vyučovacím předmětu.Specifičnost výuky v daném vyučovacím předmětu.Integrace vyučovacích předmětů.Úloha oborových didaktik při realizaci školního vzdělávacího programu.Specifičnost výzkumů v oborových didaktikách.

Literatura

doporučená literaturaDOSTÁL, A. M. K základním problémům obsahu vzdělání. Praha : SPN, 1975.

Garant

prof. PhDr. Vlastimil Švec, CSc.

Vyučující

RNDr. Růžena Blažková, CSc.doc. Mgr. Světlana Hanušová, Ph.D.doc. PhDr. Mgr. Tomáš Janík, Ph.D.prof. PhDr. Věra Janíková, Ph.D.doc. PhDr. Eva Minářová, CSc.doc. PaedDr. Vladislav Mužík, CSc.Mgr. Petr Najvar, Ph.D.doc. RNDr. Svatopluk Novák, CSc.doc. PhDr. Naděžda Sieglová, CSc.doc. RNDr. Josef Trna, CSc.