Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aktivita, samostatnost a tvořivost žáků (PdDR_ASTZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PdDR_ASTZ - Aktivita, samostatnost a tvořivost žáků, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Aktivita, samostatnost a tvořivost představují přirozenou vzestupnou linii v rozvoji žákovské osobnosti, kterou moderní škola všestranně podporuje. Nejvyšší úrovně své tvořivosti žák může dosáhnout jen v příznivých podmínkách, a to v závislosti na svých předpokladech a v oblasti svého zájmu. Škola by však měla zajišťovat podmínky, aby se všichni žáci v rámci svých možností tvořivě projevovali.Student umí vysvětlit podstatu vývojové triády aktivita - samostatnost - tvořivost a dovede volit a používat aktivizující metody podporující rozvoj samostatnosti a tvořivosti žáků.

Osnova

Aktivita a samostatnost žáků v historickém vývoji herbartismus, reformní pedagogika, alternativní školy.Pojetí tvořivosti z pedagogického pohledu.Metody a prostředky podporující aktivitu a samostatnost žáků.Cesty k tvořivosti žáků.Proces tvořivosti a řešení problémů.Diagnostikování úrovně tvořivé práce žáků.Postupnost v rozvoji aktivity, samostatnosti a tvořivosti žáků (stupně aktivity, samostatnosti a tvořivosti).Podmínky a překážky tvořivosti žáků.Tvořivý učitel, tvořivý žák.Tvořivá škola.

Literatura

MAŇÁK, Josef a Tomáš JANÍK . Problémy kurikula české základní školy. Brno: MU, 2006. 330 s. ISBN 80-210-4125-0. infoNĚMEC, Jiří , Tomáš JANÍK a Josef MAŇÁK . Pedagogická metodologie pro studenty doktorandského studia. 2005. elektronický kurz on-line v LMS Moodle infoMAŇÁK, josef . Cesta k tvořivé škole. In Cesty k tvořivé škole. Brno: MU v Brně, 1998. s. 14-18. ISBN 80-210-1938-7. infoMAŇÁK, Josef . Příprava učitelů na vedení žáků k samostatnosti a tvořivosti. Pedagogická orientace, 1996, roč. 1996, 18-19, s. 33-37. ISSN 1211-4669. infoMAŇÁK, J. Nárys didaktiky. Brno: MU, 1993. info

Garant

prof. PhDr. Josef Maňák, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Josef Maňák, CSc.Mgr. Petr Najvar, Ph.D.