Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Cizí jazyk 1 (PdDR_CJz1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PdDR_CJz1 - Cizí jazyk 1, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu je: porozumění četbě cizojazyčné odborné literatury z okruhu studovaného vědního oboru ve vymezeném rozsahu; zvládnutí terminologie v cizím jazyce; zdokonalení se v základních akademických lingvistických dovednostech; schopnost vypracovat resumé, připravit teze svého odborného příspěvku v cizím jazyce, sledovat s porozuměním mluvený odborný projev ve svém vědním oboru, komunikace na téma svého vědního oboru; doktorand se připravuje ke složení zkoušky z cizího jazyka samostatným studiem.

Osnova

Požadavky ke zkoušce z anglického a německého jazyka:Uchazeč bude přezkoušen z četby a překladu vybraného úryvku anglického či německého textu. Odborný text v rozsahu 200 - 250 stran si uchazeč připraví předem, u zkoušky nelze používat slovník.Při zkoušce uchazeč vypracuje písemné resumé zadaného obecného textu z aktuálního cizojazyčného textu a strany A4 v anglickém či německém jazyce.Konverzace v angličtině či němčině na téma studovaného oboru na základě prostudované odborné literatury doktorand prokáže, že je schopen komunikovat a rovněž sledovat s porozuměním odborný mluvený projev a dokáže prezentovat strukturu své připravované disertace v cizím jazyce.Požadavky ke zkoušce z francouzského jazyka:Písemné resumé čteného úryvku.Četba odborné literatury (min. 200 stran).Požadavky ke zkoušce z ruského jazyka:Uchazeč je přezkoušen z četby a překladu vybraného úryvku ruského odborného textu. Odborný text v rozsahu 100-200 stran si připraví předem, u zkoušky nelze používat slovník. Při zkoušce odevzdá doktorand písemný překlad 10-20 stran do češtiny.Při analýze přečteného uchazeč v češtině prokáže znalost ruské gramatiky.Konverzace v ruštině na téma studovaného oboru na základě přečtené odborné literatury. Doktorand prokáže, že je schopen vést monolog i dialog na odborné téma a dokáže prezentovat připravovanou disertaci v ruském jazyce.

Literatura

ROZKOVCOVÁ, Ludmila, Zdeňka HANUSOVÁ a Stanislav STARÝ. Ruština pro vědecké a odborné pracovníky : kurs pro pokročilé [24284]. Praha: Academia, 1985. info

Požadavky

Student si v průběhu studia zvolí dva ze čtyř jazyků a vykoná z nich zkoušku u garantů, kteří mu v případě potřeby upřesní požadavky ke zkoušce.

Garant

prof. PhDr. Vlastimil Švec, CSc.

Vyučující

doc. Mgr. Světlana Hanušová, Ph.D.