Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Moderní teorie vzdělávání 1 (PdDR_MTV1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PdDR_MTV1 - Moderní teorie vzdělávání 1, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je prohloubit a rozšířit znalosti studentů z obecné didaktiky, osvojené v magisterském studijním programu. Důraz položit na rozvoj didaktického myšlení studentů, a to zejména ve vztahu ke dvěma klíčovým předmětům Filozofii výchovy a Metodologii vědecké práce.

Osnova

Tematické okruhyTeorie vzdělání a teorie vzdělávání jako odlišné koncepce didaktiky.Cíle a pojetí vzdělání a jeho historické proměny. Základní terorie vzdělávání.Teorie formálního a materiálního vzdělání, vzdělání všeobecné a odborné.Obsahová a procesuální dimenze kurikula.Proces vzdělávání.Klasifikace moderních teorií vzdělávání a jejich charakteristika.Vzdělávání v informační společnosti.Osobnost žáka ve vzdělávacím procesu. Styly učení žáků.Úloha učitele ve vzdělávacím procesu. Učitelovo pojetí výuky a vyučovací styl učitele.Tradiční a netradiční metody výuky a organizační formy výuky.Přehled alternativních směrů ve vzdělávání.

Literatura

doporučená literaturaKALHOUS, Z.; OBST, O. a kol. Školní didaktika. Praha : Portál, 2002.MAREŠ, J.; SLAVÍK, J.; SVATOŠ, T.; ŠVEC, V. Učitelovo pojetí výuky. Brno : CDVU MU, 1996.BERTRAND, Y. Soudobé teorie vzdělávání. Praha : Portál, 1998.MAREŠ, J. Styly učení žáků a studentů. Praha : Portál, 1998.WALTEROVÁ, E. Kurikulum, proměny a trendy v mezinárodní perspektivě. Brno : CDVU MU, 1994.SKALKOVÁ, J. Obecná didaktika. Praha : Institut sociálních vztahů, 1999.PRŮCHA, J. Moderní pedagogika. Praha : Portál, 1997.neurčenoŠVEC, V. Klíčové dovednosti ve vyučování a výcviku. Brno: MU, 1998.

Požadavky

Předložit min. 2 konspekty z vybrané literatury (zejména zahraniční).

Garant

prof. PhDr. Vlastimil Švec, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Oldřich Šimoník, CSc.Mgr. Petr Najvar, Ph.D.