Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pedagogická psychologie (PdDR_PPs)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PdDR_PPs - Pedagogická psychologie, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je, aby si studenti prohloubili a rozšířili znalosti z pedagogické psychologie, které si osvojili v magisterském studijním programu. Zaměřit se na aktuální problémy učení, jeho styly, na vybrané otázky psychologie vyučování a výchovy, na rozvíjení osobnosti žáka i učitele z psychologického pohledu a na psychologické aspekty pedagogické komunikace.

Osnova

Tematické okruhy:Předmět a vývoj pedagogické psychologie. Struktura pedagogické psychologie.Filozofické, etické a metodologické otázky a výzkumné metody pedagogické psychologie.Problém vychovatelnosti a vzdělavatelnosti. Vlohy, schopnosti, talent, nadání.Psychologie učení. Učení a paměť. Druhy učení. Teorie učení.Učení a motivace Aspirační úroveň. Význam zpětné vazby v učení. Transfer a interference.Psychologie inteligence. Druhy a struktura inteligence. Měření inteligence. Mentální retardace.Psychologie kreativity. Vlastnosti tvořivosti. Tvořivost a inteligence. Programy stimulující rozvoj tvořivosti.Učení a vyučování. Psychodidaktika. Psychologické problémy výběru a strukturování učiva.Kognitivní styl a styly učení.Školního úspěch a neúspěch. Mimointelektové a intelektové příčiny neprospěchu. Typy neprospívajících žáků.Specifické vývojové poruchy učení. Syndrom ADHD/ADD.Význam a úkoly psychohygieny a psychologie zdraví v ped. psychologii. Psychohygiena zkoušky.Psychologické otázky výchovy Odměna a trest. Styly (způsoby) výchovy. Výchova a sebevýchova. Využití principů psychoterapie ve výchově.Aktuální problémy psychologie výchovy. Deprivace a subdeprivace. Agresivita. Syndrom týraného dítěte.Poruchy chování (lhaní, krádeže, záškoláctví, toulání). Neurotické poruchy - pojem a základní klasifikace. Psychologické otázky delikvence mládeže. Problematika závislostí.Osobnost žáka. Koncept osobnosti. Poznávání osobnosti a její charakteristika. Osobnostní princip ve výchově. Individuální a typologické rozdíly mezi žáky.Rodina - domov - škola. Školní třída jako sociální skupina. Řízení třídy. Role žáka.Interakce učitel - žák. Komunikace v pedagogické situaci.Psychologie osobnosti učitele. Požadavky na učitelovu osobnost. Vztahy učitele a žáka. Psychologie pedagogického taktu. Sebereflexe učitele.Psychologické otázky výchovných cílů. Koncepce zdravé osobnosti. Pedagogicko-psychychologické poradenství.

Literatura

ČÁP, J.; MAREŠ, J. Psychologie pro učitele. Praha : Portál, 2001.ČÁP, J. Psychologie výchovy a vyučování. Praha : UK, 1993.MAREŠ, J.; KŘIVOHLAVÝ, J. Komunikace ve škole. Brno : MU, 1995.DACEY, LENNON Kreativita. Praha : Grada, 2000.GAJDOŠOVÁ, E. Školský psychológ a jeho vstup do humanizácie našich škol. Bratislava, 1998.KOHOUTEK, R. Základy užité psychologie. Brno: Akademické nakladatelství Cerm, 2002.FONTANA, David. Psychologie ve školní praxi. Vyd. 1. Praha: Portál, 1997. 383 s. ISBN 80-7178-063-4. infoĎURIČ, L.; BRATSKÁ, M. a kol. Pedagogická psychológia. Terminologický a výkladový slovník. Bratislava : SPN, 1997.KULIČ, Václav. Psychologie řízeného učení. Vyd. 1. Praha: Academia, 1992. 187 s. ISBN 80-200-0447-5. infoGARDNER, H. Dimenze myšlení. Praha : Portál, 1999.STERNBERG, R. J. Kognitivní psychologie. Praha : Portál, 2002.MAREŠ, J. Styly učení žáků a studentů. Praha : Portál, 1998.GAGNÉ, Robert M. Podmínky učení : The conditions of learning (Orig.). Translated by Václav Kulič. Vyd. 1. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1975. 287 s. info

Požadavky

Zkouška z psychologie na VŠ.Jeden konspekt ze zahraniční literatury z oblasti pedagogická psychologie (po domluvě s examinátorem).

Garant

prof. PhDr. Evžen Řehulka, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Rudolf Kohoutek, CSc.prof. PhDr. Evžen Řehulka, CSc.