Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální pedagogika (PdDR_SOP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PdDR_SOP - Sociální pedagogika, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je, aby studenti pochopili sociální souvislosti výchovy a vzdělávání.

Osnova

Charakter současných konsensuálních společností, občanská otevřená společnost jako směřování ke společenské rovnováze a rovnováha sociální (social balance). Role mechanismů sociální rovnováhy při udržování společenské homeostáze (výčet).Současné problémy spotřeby a trvalého růstu. Specifické postavení výchovy v této soustavě činitelů (mechanismů) ve vztahu k výrobě.Postmoderní vidění světa, společnosti a lidských vztahů.Sociální pedagogika jako specifický činitel společenské rovnováhy a rozmanitost jejího dosavadního chápání: - její vázanost na industriální společnost i charitativnost a sociálno. Pestalozzi a teorie společenských okruhů: rodina - obec - panství a analogie s rodinou - firmou - státem, - dominanta sociálního vidění i hnutí v 19. století: P. Natorp a jeho široké pojetí sociální pedagogiky (Platón), TGM a sociální otázka.20. století: od pseudokolektivních koncepcí k sociálním koncepcím George H. Meada v USA, Sorokina až po "osobní osamostatňování" na přelomu tisíciletí (Lipovetsky).Rozšíření pojetí sociální pedagogiky a) primární pojetí: výchova k sociálním cílům (vliv na sociální systémové složky), b) sekundární pojetí: prevence, tj. předcházení sociálním deviacím, c) terciární pojetí: zamezování, izolace a tresty jako poslední možnosti (styčné plochy s etopedií a penitentiární činností).

Literatura

Globalizace :důsledky pro člověka. Edited by Zygmunt Bauman - Jana Ogrocká. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 2000. 157 s. ISBN 80-204-0817-7. info

Garant

doc. PhDr. Jiří Němec, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Jiří Němec, Ph.D.