Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie a praxe výukových metod (PdDR_TPVM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PdDR_TPVM - Teorie a praxe výukových metod, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Výukové metody mají dlouhou historii, ovšem také se stále inovují, zdokonalují a vznikají nové metody. Pečlivá práce učitele s výukovými metodami se promítá do jeho pedagogického mistrovství, proto záleží na výběru vhodných metod, případně na kombinaci výukových metod pro danou edukační situaci. Výukové metody mohou podstatně přispívat k rozvoji žákovské aktivity, samostatnosti a tvořivosti. Avšak jednostranné zdůrazňování výukových metod na úkor ostatních činitelů výuky může vést k tzv. metodikaření.Studenti porozumí teoretickým problémům výukových metod (které mají často interdisciplinární základ) a na základě osvojené teorie budou umět řešit praktické problémy metod výuky v praxi.

Osnova

Pojetí výukové metody v rámci pedagogické teorie a praxe.Výuková metoda a kurikulum.Vyučování a učení ve vztahu k výukové metodě.Instrumentárium výukových metod.Klasifikace výukových metod.Vztah výukové metody k ostatním didaktickým kategoriím.Klasické výukové metody.Aktivizující výukové metody.Komplexní výukové metody.Výukové metody a moderní technika (TV, počítač, e-learning).Učitelovo metodické mistrovství.Výběr výukových metod pro konkrétní situaci.Výukové metody v moderní škole.

Literatura

MAŇÁK, Josef a Vlastimil ŠVEC . Výukové metody. Brno: Paido, 2003. 219 s. 148. ISBN 80-7315-039-5. info

Garant

prof. PhDr. Vlastimil Švec, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Josef Maňák, CSc.Mgr. Petr Najvar, Ph.D.