Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář ze syntaxe 2 (R2BK_SYS2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu R2BK_SYS2 - Seminář ze syntaxe 2, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je upevnění poznatků z přednášek Syntax 2. Na konci tohoto kurzu bude student schopen analyzovat syntaktické jevy současné ruštiny; porovnat skladbu ruštiny a češtiny; správně používat syntaktické konstrukce v ústní komunikaci.

Osnova

V rámci předmětu jsou prakticky probírány následující okruhy:Souvětí. Obecné porovnání s českým souvětím.Souvětí souřadné v komparačním aspektu. Klasifikace.Souvětí slučovací, odporovací, stupňovací, vylučovací,vysvětlovací a důvodové.Souvětí podřadné. Klasifikace. Obecné porovnání s českým souvětím podřadným.Podřadná souvětí s vedlejšími větamí vztažnýmí.Podřadná souvětí s vedlejšími větamí obsahovýmí.Podřadná souvětí s vedlejšími větamí příslovečnými.Bezespoječná souvětí. Souvětí s různými typy syntaktických spojení.

Literatura

povinná literaturaFLÍDROVÁ, Helena a Stanislav ŽAŽA. Sintaksis russkogo jazyka v sopostavlenii s češskim. První. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2005. 163 s. Skriptum. ISBN 80-244-1104-0. infoVALGINA, N.S. Sovremennyj russkij jazyk. Šesté. Moskva: Logos, 2001. infodoporučená literaturaZOLOTOVA, Galina Aleksandrovna, N.K ONIPENKO a M.Ju SIDOROVA. Kommunikativnaja grammatika russkogo jazyka. Moskva: Institut russkogo jazyka im. V.V. Vinogradova, 2004. 540 s. ISBN 5887440503. infoVALGINA, Nina Sergejevna. Aktivnyje processy v sovremennom russkom jazyke :[učebnoje posobije]. Moskva: Logos, 2003. 302 s. ISBN 5-94010-092-9. infoRusskij jazyk :enciklopedija. Edited by Ju. N. Karaulov. Moskva: Bol'šaja rossijskaja enciklopedija, 2003. 703 s., [1. ISBN 5-7107-7430-8. info

Garant

PhDr. Mgr. Simona Koryčánková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Bc. Oxana Ushakova, Ph.D.