Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář z reálií 2 (R2BP_RES2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu R2BP_RES2 - Seminář z reálií 2, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je prohloubit obecné znalosti ruské kultury. Důležité je osvojení souvislostí mezi studiem jazyka a reálií a národní konotací slova. Důraz je kladen na čtení a poslech autentických textů z ruských periodik a umělecké literatury. Studenti sami vyhledávají v rámci povinného projektu texty a publikace o ruské kultuře na Internetu, v knižních publikacích a v periodikách.

Osnova

Důraz je kladen na souvislost mezi studiem jazyka a studiem reálií v rámci základních témat:1.Ruské výtvarné umění. Ikony, fresky a mozaiky. Ikonopisci A. Rublev, F. Grek aj.2. Malířství 19. století. Peredvižnici.3. Moderní umění 20. století.4. Vývoj ruské hudby. Lídová píseň.5. Ruská klasická hudba. Mocná hrstka. Čajkovskij.6. Ruské skladatele 20. století (Stravinskij, Rachmaninov, Prokofjev aj)7. Hudební směry a žánry moderní hudby. Autorská píseň.8. Balet. Ruské sezóny.9. Divadlo. Skomoroši a loutkové divadlo (Petruška).10.Moskevská a Petrohradská divadla. Dramatici a režiséři.11.Vývoj filmu ve 20. století. Hlavní témata a žánry.12.Ruské národní symboly. Česko-ruská spolupráce v oblasti kultury.

Literatura

doporučená literaturaА.К.Перевозникова. Россия:страна и люди.Москва. Русский язык.Курсы,2010.987-5-88337-094-5Е.С.Журавлева. Страноведение России.Н.Новгород,2008. ISBN 978-5-8465-1037-1PEŠKOVÁ, M. Stranovedenije Rossii, internetová učebnice www.ruskerealie.zcu.csneurčenoAkvareli i risunki Gosudarstvennyj Russkij muzej : Water-colours and drawings the Russian museum. infoErmitaž kartinnaja galereja (Orig.) : The Hermitage picture gallery : western european painting. infoGosudarsvennyj Russkij muzej : živopis' (Orig.) : Paintings from the Russian museum collection. infoSKOKAN, Ladislav. Rossija. Stranovjedčeskaja chrestomatija. Svjedenija o prirodje, naselenii, gosudarstvennom ustrojstve i preždje vsego ob ekonomike. Ústí nad Labem: Univerzita Jana Evangelisty Purkyně, fakulta pedagogická, 2000. 177 s. ISBN 80-7044-297-2. infoNeizvestnaja Rossija 1825-1917. Moskva: Literaturnaja učeba, 1995. infoTALICKAJA, Jelizaveta, Marie JAŠKOVÁ a Jiří HORT. Textová cvičebnice pro praktická cvičení a reálie. 1. vyd. Brno: Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Brně, 1985. 102 s. infoANDROSOV, O. Ermitáž : Leningrad. 1. vyd. Praha: Lidové nakladatelství, 1982. 171 s. : i. info

Požadavky

Zvládnutí ruského jazyka slovem i písmem alespoň na úrovni 1. ročníku.

Garant

PhDr. Mgr. Simona Koryčánková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Natalia Naumova