Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Gramatická specifika ruštiny 1 (RJ_0001)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu RJ_0001 - Gramatická specifika ruštiny 1, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět si klade za cíl prohloubit znalosti studentů o morfologickém a slovotvorném systému ruštiny. Na konci tohoto kurzu bude student schopen popsat morfologickou a morfematickou rovinu současné ruštiny; identifikovat a charakterizovat slovní druhy; vysvětlit rozdíly v slovotvorných a morfologických kategorií určitých slovních druhů.Důležitou složkou předmětu je také připravit studenty ke zkoušce z ruské morfologie a okruhům z morfologie u Státních závěrečných zkoušek.

Osnova

1. Systém slovních druhů v ruštině.2. Odvozování, tvoření forem různých slovních druhů: a) podstatné jméno.3. Tvoření slov a forem různých slovních druhů: b) přídavné jméno.4. Tvoření slov a tvoření forem různých slovních druhů: c) sloveso.5. Tvoření slov různých slovních druhů: d) příslovce.6. Tvoření slov a tvoření forem různých slovních druhů: e) číslovky.7. Etymologie a slovotvorba.8. Morfém jako objekt morfematiky.9. Morfematické modely ruštiny.10. Slovotvorný systém ruského jazyka. Způsoby tvoření slov.11. Kalkování.12. Vznik teorie morfematiky a slovotvorby v ruské jazykovědě 16. – 18. století.

Literatura

doporučená literaturaRusskij jazyk :enciklopedija. Edited by Ju. N. Karaulov. Moskva: Bol'šaja rossijskaja enciklopedija, 2003. 703 s., [1. ISBN 5-7107-7430-8. infoGLAZUNOVA, Ol'ga Igorevna. Grammatika russkogo jazyka v upražnenijach i kommentarijach :morfologija. 3-e izd. Sankt-Peterburg: Zlatoust, 2005. 423 s. ISBN 5-86547-292-5. infoDOLEŽELOVÁ, Eva . Lekcii po morfologii russkogo jazyka. 3. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2013. 159 s. ISBN 978-80-210-6232-0. infoDOROFEJEVA, T.M. a M.N. LEBEDEVA. Učebnaja grammatika russkogo jazyka. Moskva, 2008.

Požadavky

Zvládnutí ruštiny alespoň na úrovni B1

Garant

Mgr. Bc. Oxana Ushakova, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Bc. Oxana Ushakova, Ph.D.Mgr. Bc. Oxana Ushakova, Ph.D.