Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář z morfologie 2 (RJ2BK_MOS2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu RJ2BK_MOS2 - Seminář z morfologie 2, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je prohloubit znalosti o morfologickém systému ruštiny.Po absolvování tohoto kurzu bude student schopen popsat probrané slovní druhy; konfrontovat je s příslušnými českými slovními druhy; provádět morfologickou analýzu textů; uplatnit získané poznatky pro komunikaci v ruském jazyce.

Osnova

1. Zájmena. Slovnědruhová charakteristika ruských zájmen.2. Zájmena osobní, přivlastňovací a zvratná.3. Zájmena záporná, neurčitá. Tvaroslovná paradigmatika a slovotvorná charakteristika zájmen.4. Shrnutí tématu zájmena.5. Číslovky a číselné výrazy. Slovnědruhová charakteristika. Číslovky základní, druhové a řadové.6. Číslovky a číselné výrazy. Neurčité, podílné, násobné, zlomkové. Tvaroslovná paradigmatika.7. Číslovky a číselné výrazy. Vyjádření času, tvary počítaného předmětu. Slovotvorná charakteristika číslovek. Pravopis.8. Slovnědruhová charakteristika ruského slovesa. Klasifikace sloves.9. Slovesa I. a II. časování.10. Slovesa. Produktivní a neproduktivní slovesné třídy. Klasifikace produktivních sloves. Časování produktivních sloves.11. Časování neproduktivních sloves. Slovesa izolovaná.12. Shrnutí učiva.

Literatura

doporučená literaturaBRANDNER, Aleš . Seminární cvičení z morfologie ruštiny. První. Brno: Masarykova univerzita v Brně, 2001. 92 s. Skriptum. Poř. č. 3351-17/99. ISBN 80-210-2528-X. infoMISTROVÁ, Veronika, Danuše OGANESJANOVÁ a Jelena TREGUBOVÁ. Cvičebnice ruské gramatiky :12000 příkladů s řešením na protější straně. 1. vyd. Praha: Polyglot, 2004. 569 s. ISBN 80-86195-29-5. infoneurčenoGLAZUNOVA, O. I. Grammatika russkogo jazyka v upražnenijach i kommentarijach. Morfologija. Sankt-Peterburg: Zlatoust, 2000, 424 s. ISBN 5-86547-136-8.

Požadavky

Zvládnutí učiva předmětu RJ2BK_MOS1.

Garant

PhDr. Mgr. Simona Koryčánková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Anastasia SokolovaMgr. Bc. Oxana Ushakova, Ph.D.