Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekologie ve výchově ke zdraví (RV2BP_4EKO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu RV2BP_4EKO - Ekologie ve výchově ke zdraví, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Po absolvování předmětu student chápe význam environmentálního vzdělávání; prezentuje vlastní názor a efektivně argumentuje; navrhne didaktické zpracování vybraného tématu; definuje aktuální globální problémy životního prostředí; identifikuje jejich příčiny a navrhuje možnosti řešení; chápe význam a postavení ekologické výchovy ve výuce na ZŠ; reviduje svůj hodnotový žebříček; aplikuje vědomosti a dovednosti v praktickém životě.

Osnova

1. Smysl a možnosti péče o životní prostředí v ČR a EU. 2. Informace o životním prostředí, právo na informace o životním prostředí. 3. Ochrana přírody a krajiny v ČR a EU. 4. Vybrané globální problémy životního prostředí. 5. Tzv.domácí ekologie v každodenní praxi rodiny a školy. 6. Postavení ekologické výchovy ve výuce na ZŠ, výuka v přírodě a ve školní zahradě, pobytové kurzy EV. 7. Ekologická výchova v rodině a v mimoškolních činnostech. 8. Účinnost enviromentálního působení školy a možnosti jeho zvyšování. 9. Ekologické výukové programy jako součást výuky na ZŠ. 10. Hodnotové orientace a ekologicky příznivé způsoby lidského jednání.

Literatura

doporučená literaturaMÁCHAL, Aleš, Mojmír VLAŠÍN a Dagmar SMOLÍKOVÁ. Desatero domácí ekologie. Brno: Rezekvítek, 2000. 159 s. infoMÁCHAL, Aleš. Průvodce praktickou ekologickou výchovou. Brno: Rezekvítek Brno, 2000. 205 s. ISBN 80-902954-0-1. infoMÁCHAL, Aleš a Mojmír VLAŠÍN. Desatero domácí ekologie :praktický rádce, jak se nejen doma chovat šetrněji k životnímu prostředí. 2., upr. vyd. Brno: EkoCentrum, 1996. 76 s. ISBN 80-902203-2-0. infoMÁCHAL, Aleš. Špetka dobromysli :kapitoly z praktické ekologické výchovy. 1. vyd. Brno: EkoCentrum, 1996. 153 s. ISBN 80-901668-6-5. infoHORKÁ, Hana. Teorie a metodika ekologické výchovy. Brno: Paido, 1996. 75 s. ISBN 80-85931-33-8. info

Garant

RNDr. Mgr. Alice Prokopová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Dana KřivánkováPhDr. Mgr. Jitka Reissmannová, Ph.D.PhDr. Mgr. Jitka Reissmannová, Ph.D.