Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Návykové chování a závislost (RV2BP_5NC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu RV2BP_5NC - Návykové chování a závislost, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student získá absolvováním kurzu základní znalosti, nutné k orientaci v problematice návykového chování a různých druhů závislosti. Je schopen rozumět psychologickému kontextu těchto patologických jevů a interpretovat protektivní a rizikové faktory závislostního chování.

Osnova

1. Návykové chování a závislost. Rizikové a protektivní faktory závislostí. Formy návykového chování.2. Alkoholová závislost. Vývoj závislosti na alkoholu, typy alkoholismu, důsledky závislosti. Alkoholismus a rodina. Prevence alkoholismu.3. Závislost na nealkoholových látkách. Vznik a vývoj závislosti, typické projevy abúzu různých nealkoholových drog, důsledky závislosti. Drogová závislost a rodina. Prevence drogové závislosti.4. Patologické hráčství, rizikové faktory, vznik, vývoj a sociální důsledky hráčské závislosti. Možnosti prevence.5. Jiné (novodobé) formy návykového chování (závislost na počítačových hrách apod.).

Literatura

Literature in Teacher's InformationNávykové chování a závislost :[současné poznatky a perspektivy léčby]. Edited by Karel Nešpor. Vyd. 3., aktualiz. Praha: Portál, 2007. 170 s. ISBN 978-80-7367-267-6. infoNEŠPOR, Karel, Ladislav CSÉMY a Hana PERNICOVÁ. Jak předcházet problémům s návykovými látkami na základních a středních školách : příručka pro pedagogy. Praha: Sportpropag, 1996. 156 s. info

Garant

RNDr. Mgr. Alice Prokopová, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Mgr. Alice Prokopová, Ph.D.Mgr. Radim Slaný