Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výživa člověka (RV2BP_6VC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu RV2BP_6VC - Výživa člověka, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student po absolvování předmětu bude schopen:- chápat základní výživová doporučení odvozená od fyziologických potřeb lidského organismu;- aktivně aplikovat výživová doporučení ve svém každodenním životě;- popsat anatomii a fyziologii trávící soustavy;- chápat energetickou bilanci, energetický příjem a výdej;- definovat bazální metabolismus a energetické nároky organismu vzhledem k pohlaví, věku, fyzické aktivitě a zdravotnímu stavu;- definovat důležité vitamíny, minerální a stopové prvky ve výživě;- vysvětlit výživu v průběhu ontogenetického vývoje (novorozenec, kojenec, batole, předškolní věk, mladší a starší školní věk, adolescent;

Osnova

Okruhy:1.Význam výživy. Základní složky výživy.2.Anatomie a fyziologie trávicí soustavy.3.Energetická bilance. Energetický příjem a výdej. Bazální metabolismus, energetické nároky organismu vzhledem k pohlaví, věku, fyzické aktivitě a zdravotnímu stavu.4.Metabolismus základních živin (sacharidy, bílkoviny, tuky).5.Vitamíny – rozdělení, zdroj, vstřebávání, význam pro organismus, rizikové faktory.6.Minerální a stopové prvky ve výživě.7.Regulace vody v těle a pitný režim.8.Výživová doporučení. Aktuální problematika zdravého způsobu stravování. Výživový stav v ČR.9.Nadměrný, snížený příjem potravy a jeho vliv na zdravotní stav. Poruchy přijmu potravy. Mentální anorexie, mentální bulimie. Dietování. Nadváha a obezita.10.Potravinové alergie a dietní režimy u vybraných druhů onemocnění (diabetes mellitus, celiakie, fenylketonurie aj.)11.Výživa v průběhu ontogenetického vývoje (novorozenec, kojenec, batole, předškolní věk, mladší a starší školní věk, adolescent).12.Alternativní způsoby stravování.13.Stravovací zvyklosti ve vybraných evropských a mimoevropských zemích.14.Aktivizační metody v předmětu Výživa člověka.

Literatura

povinná literaturaBLATNÁ J. a kol. Výživa na začátku 21. století. Praha : Společnost pro výživu, 2005.MUŽÍK, Vladislav. Výživa a pohyb jako součást výchovy ke zdraví na základní škole :příručka pro učitele. Brno: Paido, 2007. 150 s. ISBN 978-80-7315-156-0. infoneurčenoFRAŇKOVÁ, S., DVOŘÁKOVÁ – JANŮ, V. Psychologie výživy a sociální aspekty jídla. Praha 2003. UK Praha. 256 s. ISBN 80-246-0548-1MÁLKOVÁ, I., KRCH, F. D. SOS nadváha – Průvodce úskalím diet a životního stylu. Praha 2001. Portál. 236 s. ISBN 80-7178-521-0KRCH, F. D. a kol. Poruchy příjmu potravy. Praha 1999. Grada. ISBN 80-7169-627-7Výživa v dětském věku. Edited by Jiří Nevoral. 1. vyd. Praha: Nakladatelství H+H, 2003. 434 s. ISBN 80-86022-93-5. infoPROVAZNÍK, Kamil. Manuál prevence v lékařské praxi II - výživa. 1.vyd. Praha: SZÚ, 1995. info

Garant

prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.

Vyučující

PhDr. Mgr. Leona Mužíková, Ph.D.PhDr. Mgr. Lenka Procházková, Ph.D.