Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociálně patologické jevy (RV2MK_2SPJ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu RV2MK_2SPJ - Sociálně patologické jevy, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Po absolvování kurzu má student základní znalosti potřebné k orientaci v problematice sociální patologie, je schopen porozumět sociálně patologickým jevům v psychologickém kontextu a umí aplikovat svoje znalosti při plánování preventivních opatření ve školním prostředí.

Osnova

1. Sociálně patologické jevy.2. Agresivita v rodině. Asymetrická agrese a její hlubší psychologické souvislosti.3. Agresivita ve školním prostředí. Psychologické souvislosti a skupinová dynamika šikanování.4. Xenofobie, intolerance, rasismus, rasové násilí. Výchova k toleranci a prevence xenofobie, multikulturní výchova.5. Návykové chování a závislost. Rizikové a protektivní faktory závislostí. Formy návykového chování.6. Alkoholová závislost. Vývoj závislosti na alkoholu, typy alkoholismu, důsledky závislosti. Alkoholismus a rodina. Prevence alkoholismu.7. Závislost na nealkoholových látkách. Vznik a vývoj závislosti, typické projevy abúzu různých nealkoholových drog, důsledky závislosti. Drogová závislost a rodina. Prevence drogové závislosti.8. Patologické hráčství, rizikové faktory, vznik, vývoj a sociální důsledky hráčské závislosti. Možnosti prevence.9. Krizové stavy u dětí a mládeže, časté příčiny krizových stavů. Pomoc člověku v krizi. Sebevražedné jednání, suicidální vývoj jedince a jeho charakteristické znaky, varovné signály pro pedagogy a vychovatele, prevence sebevražedného jednání.

Literatura

doporučená literaturaLiterature in Teacher's InformationSEKOT, Aleš . Aktuální problémy sociální patologie. Brno: IMS, 2009. 105 s. Sociální pedagogika. infoSociální patologie. Edited by Sylva Bartlová. 1. vyd. Brno: IDVPZ, 1998. 53 s. ISBN 80-7013-259-0. info

Garant

RNDr. Mgr. Alice Prokopová, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Mgr. Alice Prokopová, Ph.D.Mgr. Radim Slaný