Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zátěžové, ohrožující a krizové situace (RV2MK_3ZOS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu RV2MK_3ZOS - Zátěžové, ohrožující a krizové situace, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student je po absolvování kurzu schopen hlubšího porozumění psychologickým souvislostem zátěžových, ohrožujících a krizových situací v životě člověka. Je schopen použít znalosti k plánování prevence popř. reparace takových situací.

Osnova

1. Zátěž, stres, trauma, traumatizace, posttraumatická stresová porucha, rizikové a protektivní faktory.2. Krize v rodině. Manželské krize. Rodina a rozvod. Rozvodová a porozvodová situace.3. Výchova dítěte v rodině. Problémy spojené s nevhodným působením rodiny. Psychická deprivace a její následky.4. Syndrom týraného, zneužívaného a zanedbávaného dítěte.5. Rodina a nemoc. Rodina a psychická porucha. Návykové chování a rodina.6. Úmrtí člena rodiny, situace ztráty blízkého člověka.7. Možnosti psychologické pomoci v zátěžových event. ohrožujících situacích.

Literatura

ŠPATENKOVÁ, Naděžda. Krizová intervence pro praxi. Vyd. 1. Praha: Grada, 2004. 197 s. ISBN 80-247-0586-9. infoKrizová intervence. Edited by Daniela Vodáčková. 1. vyd. Praha: Portál, 2002. 543 s. ISBN 80-7178-696-9. infoČERMÁK, Ivo. Lidská agrese a její souvislosti. Vyd. 1. Žďár nad Sázavou: Fakta, 1998. 204 s. ISBN 80-902614-1-8. info

Garant

RNDr. Mgr. Alice Prokopová, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Mgr. Alice Prokopová, Ph.D.