Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Environmentální edukace v sociální pedagogice (SC4BK_EKSP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SC4BK_EKSP - Environmentální edukace v sociální pedagogice, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět poskytne praktický úvod do environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty prostřednictvím konkrétních příkladů z ekologie, environmentalistiky a výchovy k udržitelnému rozvoji v lokálním, regionálním i globálním měřítku. Probírané problémy a příklady jsou vždy posuzovány z hledisek nejen environmentálních, ale i sociálních a ekonomických.Student porozumí principům environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty EVVO), dokáže aplikovat cíle, obsah a prostředky EVVO ve své práci a životě;popsat a vysvětlit principy environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty EVVO;rozlišit výchovné působení ve škole a v mimoškolních institucích;aplikovat cíle, obsah a prostředky EVVO ve své práci a životě;charakterizovat ekologický příznivý životní styl;navrhnout environmentálně zaměřený výukový program.

Osnova

Obsah pojmu „environmentální výchova“; význam vstřícného postoje sociálních pedagogů k tomuto oboru výchovy a vzdělávání;rozlišování oborů EKOLOGIE, ENVIRONMENTALISTIKA, EKOPEDAGOGIKA, dotvoření a upřesnění základního povědomí o jejich obsahu;význam metodologického zaměření environmentální výchovy – od cílů k prostředkům, od příčin problémů v životním prostředí k jejich důsledkům, k možným řešením a k odpovědnějším osobním postojům směřujícím k udržitelnějšímu rozvoji společnosti;smysl přímých kontaktů dětí s živou přírodou, tvorba a využívání přírodních zahrad a venkovních učeben; důraz na poznávání a objevování místního regionu ve výchově a vzdělávání na základní škole;smysl komunitní práce na příkladech péče o místní přírodu a životní prostředí, cíle a obsah Místní Agendy 21;posílení osobní ekologické gramotnosti a citlivosti; lokální, regionální a globální problémy životního prostředí v sociálních, ekonomických a environmentálních souvislostech;seznámení s příklady ekologicky příznivějšího (environmentálně odpovědnějšího) způsobu života v kontextu možných globálních ekonomických i ekologických krizí;význam cílevědomého snižování ekologické stopy jednotlivce, rodiny, školy, firmy, úřadu apod.;nabídka vzdělávacích služeb středisek ekologické výchovy v regionu a v ČR, možnosti dalšího vzdělávání.

Literatura

HORKÁ, Hana . Ekologická dimenze výchovy a vzdělávání ve škole 21. století. Brno: PdF MU, 2005. 158 s. ISBN 80-210-3750-4. infoLIBROVÁ, Hana. Vlažní a váhaví :(kapitoly o ekologickém luxusu). Vyd. 1. Brno: Doplněk, 2003. 319 s. ISBN 80-7239-149-6. infoMÁCHAL, Aleš a Josef HUSTÁK. Malý ekologický a environmentální slovníček [Máchal, 2001]. 3. vyd. Brno: Rezekvítek, 2001. 55 s. : il. ISBN 80-902954-1-X. infoMÁCHAL, Aleš. Průvodce praktickou ekologickou výchovou. Brno: Rezekvítek Brno, 2000. 205 s. ISBN 80-902954-0-1. infoLIBROVÁ, Hana. Pestří a zelení :(kapitoly o dobrovolné skromnosti). Vyd. 1. Brno: Veronica, 1994. 218 s. ISBN 80-85368-18-8. info

Požadavky

(( SC4BK_VPMV Vybr. problémy mult. výchovy && SC4BK_UEEV Úvod do environmentální vědy ) &&! NOWANY ( SC4BK_SPOD Sociálně právní ochrana dětí ))

Garant

doc. PhDr. Jiří Němec, Ph.D.

Vyučující

doc. PaedDr. Hana Horká, CSc.Mgr. Hana KorvasováIng. Dana Křivánková