Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Projektování a fundraising (SC4BK_PFUN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SC4BK_PFUN - Projektování a fundraising, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

V rámci předmětu „Projektování a fundraising“ studenti získají základní teoretické znalosti nutné pro projektovou činnost a fundraising. Cílem je nasměrovat studenty na stávající grantové programy otevřené mladým lidem a průřezově je seznámit s dalšími, takovými, se kterými se mohou setkat v rámci svých praxí/ stáží v organizacích různého typu. V rámci teoretického základu se student seznámí s projektovými pojmy a procesy, které jsou v praxi potřeba pro úspěšné absolvování učednické pozice v projektovém procesu (projektový asistent, fundraiser junior). Inovací je propojení teorie s principy a praxí neformálního vzdělávání, které je jedním z pilířů celoživotního vzdělávání, jak jej definuje Rada Evropy a Evropská komise. Součástí teoretických zdrojů předmětu budou aktuální grantové programy EU v rámci strukturálních fondů a EACEA, a také programy subjektů českého neziskového sektoru. Předmět je rozvržen do čtyř samostatných modulů. Výstupem předmětu budou realizované mini projekty, díky kterým se student seznámí s některými částmi „projektové kuchařky“. Mini projekty svým obsahem a formátem co nejvíce kopírují skutečné projektové výstupy reálného projektu.Na konci tohoto kurzu bude student schopen:orientovat se v aktuálních grantových programech EU v rámci strukturálních fondů a EACEA, a také v programech subjektů českého neziskového sektoru;zpracovat základní zdrojové podklady projektu nutné pro čerpání projektových peněz;naplánovat si roli projektu ve dvouletém horizontu svého profesního rozvoje;a dále;navázat kontakt se zástupci neziskového sektoru;využít informace ke kritickému výběru své role v projektovém týmu, s ohledem na své postoje a aktuální dovednosti;přispět k práci stávajícího projektového týmu promyšlenými a kontextovými argumenty a širšími poznatky.

Osnova

Modul 1 - PROJEKT1.Úvod do projektování: motivace k projektové činnosti, konkurenceschopnost.2. Projektový cyklus, základní názvosloví, strategické dokumenty.3. Projektový tým, komunikace.Modul 2 - FUNDRAISING4. Základní principy, pojmy, zdroje.5. Mládež v akci, grantová žádost.Modul 3 - PRAXE, REFLEXE6. Projektování & Fundraising: případové studie.7. Reflexe sebraných dat a mini projektů.8. Jak rozumět posudku hodnotitelů grantové žádosti – příklady z praxe.Modul 4 - ZDROJE, PŘÍLEŽITOSTI8. Užitečné zdroje a nástroje, kde je najít a jak s nimi pracovat.

Literatura

povinná literaturaSVOZILOVÁ, Alena. Projektový management. 1. vyd. Praha: Grada, 2006. 353 s. ISBN 80-247-1501-5. infodoporučená literaturaŠEDIVÝ, Marek a Olga MEDLÍKOVÁ. Úspěšná nezisková organizace. 2., aktualiz. a dopl. vyd. Praga: Grada Publishing, 2011. 154 s. ISBN 9788024740416. infoPříručka pro žadatele o finanční podporu grantových projektů Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů. Vyd. 1. Praha: Ministerstvo práce a sociálních věcí, 2005. 130 s. ISBN 80-86878-10-4. info

Garant

Ing. arch. Anna Palacká

Vyučující

Ing. arch. Anna PalackáMgA. Lenka Remsová, Ph.D.