Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Propedeutika vědecké práce a pedagogického výzkumu (SC4BK_PPV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SC4BK_PPV - Propedeutika vědecké práce a pedagogického výzkumu, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci předmětu bude student schopen: Interpretovat základní pojmy, porozumět základním rozdílům mezi kvalitativním a kvantitativním výzkumem, vytvářet základní výzkumné záměry (pro závěrečnou práci a drobné výzkumné sondy), užívat základní metody výzkumu a interpretovat získaná data.Předmět seznamuje studenty se základy vědecké práce a možným použitím základních metod pedagogického výzkumu. Metodologické vědomosti a dovednosti studentů jsou dále profilovány vjednotlivých specializacích.

Osnova

Informační zdroje odborné vědecké práce, typy pramenných a literárních zdrojů.Práce sodbornou literaturou a elektronickými dokumenty.Prezentace výsledků výzkumných šetření a typografická úprava odborné a vědecké práce.Metody vědy, cíle vědeckého zkoumání, věda a vědecké teorie, vědecká práce jako vytváření poznatků a jako cesta k objevům.Problémy a hypotézy, obecnost a specifičnost problémů a hypotéz.Typy proměnných a pořizování výběru a náhodnost, princip znáhodňování.Výzkumné projekty, cíle, kontrola rozptylu, projekty nedostatečné a projekty dobré.Typy výzkumů (Ex post facto výzkum, laboratorní a přirozený experiment, orientační a akční výzkum.Základy měření, reliabilita a validita.Vybrané metody kvantitativního a kvalitativního výzkumu (pozorování , rating, dotazník (anketa), rozhovor, interwiev, beseda, projektivní metody, obsahová analýza, sémantické metody, metody měření sociálních vztahů atd.Principy kvalitativního výzkumu, teoretická citlivost, postupy kódování (otevřené kódování, axiální kódování, selektivní kódování), proces vzakotvené teorii, pomocné postupy

Literatura

NĚMEC, Jiří . Projektování a příprava diplomových (bakalářských) prací. In MAŇÁK, Josef a Vlastimil ŠVEC . Cesty pedagogického výzkumu. 1. vyd. Brno: Paido, 2004. s. 69-78, 10 s. ISBN 80-7315-078-6. infoSTRAUSS, Anselm a Juliet CORBINOVÁ. Základy kvalitativního výzkumu : postupy a techniky metody zakotvené teorie. Vyd. 1. Boskovice: Albert, 1999. 196 s. ISBN 80-85834-60-X. infoPELIKÁN, Jiří. Základy empirického výzkumu pedagogických jevů. Praha: Karolinum, 1998. 270 s. ISBN 80-7184-569-8. infoHENDL, Jan. Úvod do kvalitativního výzkumu. 1. vyd. Praha: Karolinum, 1997. 243 s. ISBN 80-7184-549-3. infoGAVORA, Peter a Jiří MAREŠ. English-Slovak educational dictionary. Bratislava: Iris, 1996. 240 s. ISBN 80-88778-25-5. infoGAVORA, Peter. Výzkumné metody v pedagogice : příručka pro studenty, učitele a výzkumné pracovníky. Brno: Paido, 1996. 130 s. : o. ISBN 80-85931-15-X. info

Požadavky

Předpokladem pro úspěšné zvládnutí předmětu je důkladná domácí příprava, vypracování seminárních prací a napsání testu (75%).

Garant

doc. PhDr. Jiří Němec, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Jiří Němec, Ph.D.Mgr. Martin Stanoev, Ph.D.