Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Techniky psychologického a interakčního výcviku (SC4BK_PsIV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SC4BK_PsIV - Techniky psychologického a interakčního výcviku, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět seznamuje studenty s možnostmi aplikace technik sociálně psychologického výcviku v pedagogické praxi.Informuje (s prvky demonstrace) o technikách interakčních cvičení (etudy, řešení modelových problémových situací, psychodrama, sociodrama, psychohry ap.)Podává základní informace o povaze řešitelské skupiny a klimatu v ní. O principech činnosti výcvikové skupiny o způsovech a technikách zpětné vazby v řešitelské skupině atd.Soustřeďuje se na psychologické aspekty kultivace sociálních dovedností (percepčních, interakčních, komunuikačních) a dovedností vztahujících se k pedagogické praxi studentů.

Osnova

Cílem předmětu je seznámení se základy teorie sociálně-psychologického výcviku, získání způsobilosti připravit a realizovat dílčí techniky interakčního výcviku v práci manažera a v praktickém cvičení získat náhled na vlastní interakční dovednosti (percepční, komunikační,organizační) a sociální rysy ovlivňující vztahy k lidem a osobní interakční styl.I.část: příprava na cvičení (teoretická východiska „IV“; zásady práce s výcvikovou skupinou)II. část cvičení (interakční etudy; modelové situace)Okruhy ke kolokviu: (kolokvium): aktivní absolvování cvičení; zpracování přípravy na IV a sebereflektivního záznamu z výcviku.

Literatura

HORKÁ, Hana a Jaroslav ŘEZÁČ . Rozvíjení pedagogicko-psychologických dovedností v rámci profesních praktik. In Monitorování a rozvoj pedagogických dovedností. 1. vyd. Brno: Paido, 2000. s. 51-82. ISBN 80-85931-87-7. infoŠVEC, Vlastimil a Jaroslav ŘEZÁČ. Od sebeotevření k seberflexi. 1. vyd. Košice-Herlany, 1999. 4 s. infoŘEZÁČ, Jaroslav . Sociální psychologie. 1. vyd. Brno: PAIDO, 1998. 268 s. ISBN 80-85931-48-6. infoŘEZÁČ, Jaroslav . K problému rozvíjení sebereflektivní kompetence v rámci interakčních cvičení. Pedagogická orientace, Brno, 1997, roč. 1997, č. 4, s. 12-18. infoREZÁČ, Jaroslav a Ivan ŠMAHEL . Psychologická praktika. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 1996. 95 s. učební texty. ISBN 80-210-1456-3. infoŘEZÁČ, Jaroslav a kolektiv. Zpětná vazba jako aktivitující a facilitující faktor interakčního učení. 1. vyd. Brno, 1994. 7 s. ISBN dodám. infoŘEZÁČ, Jaroslav. Sociální klíma ve školní třídě. In Applied Social Sciences in Teacher Education. Aplikované společenské vědy v přípravě učitelů. 1. vyd. Brno, 1988. s. 99-106. Paido. ISBN 80-85931-59-1. info

Požadavky

Absolvování základních psychologických disciplín

Garant

doc. PhDr. Jiří Němec, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Jaroslav Řezáč, CSc.