Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociálně právní ochrana nezletilých (SC4BK_SPOD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SC4BK_SPOD - Sociálně právní ochrana nezletilých, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětů je seznámit studenty s právní úpravou týkající se oblasti ochrany práv dítěte a současně tak vytvořit základy pro další studium dané problematiky s akcentem na oblast kriminality páchané osobami již trestně odpovědnými, avšak vyskytujícími se ve speciálním režimu zákona č. 218/2003 Sb. a dále osobami, jenž nejsou trestně odpovědné neboť u těchto absentuje trestním zákonem požadovaný věk. V neposlední řadě si vyučující klade za cíl přednášek seznámit studenty v nástinu s možnými formami prevence kriminality nezletilých a mladistvých a samozřejmě s druhy státních i nestátních orgánů, které byly za účelem prevence kriminality zřízeny.

Osnova

Ústavně zaručená práva a povinnosti dětí (právní úprava obsažená v Ústavě, Listině základních práv a svobod a v Úmluvě o právech dítěte).Zákon o rodině věcná, místní, časová a personální působnost.Zákon o sociálně právní ochraně dětí věcná, časová, místní,personální působnost, základní zásady úpravy.Zákon o výkonu ústavní a ochranné výchovy ve školských zařízeních a o preventivní výchovné péči ve školských zařízeních věcná, místní, časová a personální působnost zákona.Trestní zákon subjekt,objekt, objektivní stránka, subjektivní stránka trestného činu, účel, význam a druhy trestů dle trestního zákona.Trestní řád zásady trestního řízení, fáze trestního řízení, orgány činné v trestním řízení.Zákon o odpovědnosti mládeže za protiprávní činy a o soudnictví ve věcech mládeže věcná, místní, časová, personální působnost, účel zákona, druhy výchovných, ochranných a trestních opatření.Orgány prevence kriminality a jejich odraz v českém právním řádu.Manažer prevence kriminality obligatorní a fakultativní předpoklady pro výkon funkce, odraz náplně práce v právních předpisech veřejného práva.

Literatura

MALÁ, E., RABOCH, J., SOVÁK, Z. Sexuálně zneužité dětí. Praha : Psychiatrické centrum, 1995.SCHELLE, K. aj. Plnění úmluvy o právech dítěte Českou republikou. Series Iuridica, svazek 1, Linie 2001.ŠTÍPEK, J. Sociální příčiny poruch chování obtížně vychovatelné mládeže. Praha : SPN, 1987.Ústavní zákon č. 2/1993 Sb.www.justice.czZákon č. 109/2002 Sb.Zákon č. 140/1961 Sb.www.msmt.czZákon č. 94/1963 Sb.www.mzv.czZákon č. 359/1999 Sb.Ústavní zákon č. 1/1993 Sb.Zákon č. 218/2003 Sb.Zákon č. 104/1991 Sb.Zákon č. 141/1961 Sb.

Požadavky

(( SC4BK_ETO Etopedie a poruchy chování && SC4BK_KRIN Krizová intervence ) &&! NOWANY ( SC4BK_EKSP Ekoedukace v soc. pedagogice ))Předmět je součástí profilace Sociální prevence a resocializace. Student si ho volí z nabídky povinně volitelných předmětů v návaznosti na další předměty studia a samotné profilace. Pro jeho ukončení je třeba vládnout potřebné požadavky, které jsou vypsány sylebem.

Garant

doc. PhDr. Jiří Němec, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Dagmar Gasnárková