Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Školní psychologie (SC4BK_SPS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SC4BK_SPS - Školní psychologie, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci kurzu bude student schopen porozumět sociálnímu klimatu ve třídě; na základě nabytých znalostí lépe zvládne komunikovat s jednotlivými žáky, jejich rodiči i učitelem. Porozumí skupinovým procesům, které se v třídních kolektivech odehrávají. Bude se orientovat ve specifických nárocích žáků (SPU, poruchy hyperaktivity, autistické projevy apod.). Porozumí kompetencím asistenta pedagoga při předcházení a řešení problémů ve školní třídě.Seznámí se s principy motivace ve vzdělávání.

Osnova

Sociální klima školy, sociální klima třídy.Komunikace s žákem, učitelem, rodičem. Komunikace v problémových situacích. Komunikace s obtížnými lidmi.Školní neúspěšnost a její možné příčiny.Poruchy chování v dětském věku a dospívání.Třída jako sociální skupina a vzájemné vztahy v této skupině.Sociometrie - techniky a interpretace výsledků.Specifické poruchy učení.Hyperaktivita a poruchy pozornosti.Motivace jako klíčový proces vzdělávacího procesu.

Literatura

VÁGNEROVÁ, Marie. Školní poradenská psychologie pro pedagogy. Vyd. 1. V Praze: Karolinum, 2005. 430 s. ISBN 80-246-1074-4. infoFONTANA, David. Psychologie ve školní praxi. Translated by Karel Balcar. Vyd. 2. Praha: Portál, 2003. 383 s. ISBN 80-7178-626-8. infoMATĚJČEK, Zdeněk. Dyslexie : specifické poruchy čtení [Matějček, 1995]. Vyd. 3., upr. a rozš. Jinočany: H & H, 1995. 270 s. ISBN 80-85787-27-X. infoMATĚJČEK, Zdeněk. Po dobrém nebo po zlém? : o výchovných odměnách a trestech [Matějček, 1993]. 2., uprav. vyd. Praha: Portál, 1993. 109 s. ISBN 80-85282-78-X. infoMADSEN, K. B. Teorie motivace : srovnávací studie moderních teorií motivace. Translated by Eduard Bakalář. Vyd. 1. Praha: Academia, 1972. 381 s. info

Požadavky

Doporučeno absolvování předmětu Vývojová psychologie a Sociální psychologie s jejichž znalostí se počítá.

Garant

PhDr. Denisa Denglerová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Denisa Denglerová, Ph.D.