Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do psychologie 2 (SC4BK_UPS2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SC4BK_UPS2 - Úvod do psychologie 2, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Smyslem předmětu je integrativní systematizace poznatků a jejich uplatnění v rámci studia celé osobnosti. Předmět tvoří základní stavební kameny pro další studium psychologických, ale i pedagogických disciplín a praktickou přípravu studentů v profesi sociálního pedagoga, ale i v sebepoznání a orientaci v praktickém denním životě.Náplní předmětu je kritický pohled na teorie osobnosti. Studenti budou pátrat v primárních pramenech po koncepcích jednotlivých autorů a pokusí se je zhodnotit a zážitkovým způsobem předat kolegům.Na konci kurzu bude student schopen porozumět primárním pramenů, bude schopen jejich interpretace a kritickému zhodnocení.

Osnova

Psychologie osobnosti (integrativní seskupování předchozích poznatků). Struktura osobnosti, psychické vlastnosti, temperament, emocionalita, schopnosti.*****Typy osobnosti, typologie extraverze a introverze, konstituční typologie, vrstvy a faktory osobnosti.*****Vybrané teorie osobnosti: psychoanalýza, neopsychoanalýza, behaviorismus, moderní teorie učení, systémové pojetí osobnosti, Lewinova teorie pole, fenomenologické pojetí osobnosti, humanistické teorie osobnosti, kognitivistické pojetí osobnosti.

Literatura

PRAŠKO, Ján. Poruchy osobnosti. 1. vyd. Praha: Portál, 2003. 359 s. ISBN 80-7178-737-X. infoDRAPELA, Victor J. Přehled teorií osobnosti. Translated by Karel Balcar. 4. vyd. Praha: Portál, 2003. 175 s. ISBN 80-7178-766-3. infoSMÉKAL, Vladimír. Pozvání do psychologie osobnosti :člověk v zrcadle vědomí a jednání. 1. vyd. Brno: Barrister & Principal, 2002. 517 s. ISBN 80-85947-80-3. infoNAKONEČNÝ, Milan. Psychologie osobnosti. Vyd. 1. Praha: Academia, 1995. 336 s. ISBN 80-200-0525-0. infoŘÍČAN, Pavel. Psychologie osobnosti [Říčan, 1975, 3. vyd.]. 3. vyd. Praha: Orbis, 1975. info

Požadavky

Předmět navazuje na Úvod do psychologie. Předpokladem je znalost základních pojmů v rozsahu předcházejícícho předmětu.

Garant

PhDr. Denisa Denglerová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Denisa Denglerová, Ph.D.