Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do psychologie (SC4KC_UPS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SC4KC_UPS - Úvod do psychologie, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

"Úvod do psychologie" má studentovi zprostředkovat základní informace o psychologii, porozumění psychologickým pojmům v současných psychologických koncepcích a umožnit pochopení vývoje psychologie jako vědy. Studium tohoto předmětu má rovněž ukázat vztahy psychologie k ostatním společenskovědním a přírodovědním oborům a využívání psychologických poznatků v soudobých vědách o člověku a ve společenské praxi. Absolvování tohoto kurzu je předpokladem ke studiu dalších psychologických disciplín.

Osnova

Předmět psychologie. Definice psychologie. Biologická a sociální podmíněnost psychiky. Vývoj psychologie. Psychologické školy a koncepce 19. a 20. stol. Struktura psychologických věd. Metodologické otázky psychologie. Metody psychologie. Prožívání, chování. Vědomí. Psychologie osobnosti. Teoretické koncepce osobnosti. Jáství, procesy sebeuvědomování a autoregulace. Motivace a zaměření osobnosti. Zájmy, potřeby, hodnoty. Psychologie schopností. Inteligence. Rozhodování, vůle, charakter. Kognitivní procesy. Čití, vnímání, představivost, fantazie. Myšlení a řeč. Kreativita. Pozornost. Paměť a učení. Problémy a perspektivy současné psychologie.

Literatura

KERN, Hans. Přehled psychologie. Vyd. 2., opr. Praha: Portál, 2000. 287 s. ISBN 80-7178-426-5. infoNAKONEČNÝ, Milan. Psychologie osobnosti. Vyd. 2. Praha: Academia, 1998. 336 s. ISBN 80-200-0628-1. infoATKINSONOVÁ, Rita L. Psychologie [Atkinsonová]. 1. vyd. Praha: Victoria Publishing, 1995. 862 s. : o. ISBN 80-85605-35-X. infoŘEHULKA, Evžen . Úvod do studia psychologie. 1. vyd. Brno: Paido, 1995. 56 s. paido. ISBN 80-85931-02-8. info

Garant

doc. PhDr. Jiří Němec, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Miroslav Filip, Ph.D.Mgr. Barbara Strobachová