Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální pedagogika 1 (SODR_SOP1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SODR_SOP1 - Sociální pedagogika 1, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s vědní disciplínou, jejím začlenění do systému věd o výchově a jejím významem při studiu sociálně pedagogických jevů.

Osnova

Sociální pedagogika a její místo v systému věd o výchově (vztah k obecné pedagogice, k teorii výchovy, etopedii aj.). Předmět sociální pedagogiky. Vztah sociální pedagogiky a duchovědné pedagogiky. Teorie sociologie a sociální pedagogiky, srovnání přístupů. Paradigma (T. Kuhn) sociologické a sociálně pedagogické (faktualistické p., behaviorální p., definiční p. – rozdíly v přístupu zkoumání sociálních jevů). Vybrané sociologické směry a jejich vliv na utváření teorií sociální pedagogiky (sociální darwinismus, škola rasově antropologická, malthuziánství, sociologismus, psychologismus, interakcionismus, teorie sociální interakce, analýza a teorie sociálních sítí, teorie sociální směny, sociální kapitál, sociální systém, sociální rovnováha). Charakter současných konsensuálních společností, občanská otevřená společnost jako směřování ke společenské rovnováze a rovnováha sociální (social balance). Role mechanismů sociální rovnováhy při udržování společenské homeostáze (výčet). Společnost jako každodennost, drama a absurdita etnometodologie, inspirace v dramaturgické a existencialistické sociologii. Sociologické přístupy zkoumání jevů: Kvalitativní sociologie, etnometodologie, každodennost – sociální teorie jednání (A. Schütze, sociologie laická, labelling, indexikalita, garfinkeling, sociologie dramaturgická, existencialistická atd). Kořeny vzniku sociální pedagogiky, hnutí pietistů a filantropistů, odkaz J. A. Komenského aj J. J. Pestalozziho sociální pedagogice; role německých pedagogů počínaje A. Diesterwegem, přes P. Natorpa, P. Bartha, H. Nolla. Přínos G. A. Lindnera sociální pedagogice a jeho následovníků zejména J. Kliky, E. Makovičky, Drtiny, Černého aj. Názory Kádnera na sociální pedagogiku. Sociální pedagogika za tzv. první republiky. Vztahy sociální pedagogiky, pedagogické sociologie a sociologie výchovy. Přínosy Masaryka, S. Velínského, O. Chlupa, J. Uhra, A. I. Bláhy, J. Hendricha, P. Pitry, F. Štampacha, S. Hesena. Sociální pedagogika v Československu po 2. světové válce. Přínos, K. Gally, M. Přadky, O. Baláže aj. Rozvoj sociální pedagogiky po roce 1989. Rozšíření pojetí sociální pedagogiky: a) primární pojetí - výchova k sociálním cílům (vliv na sociální systémové složky), b) sekundární pojetí - prevence, tj. předcházení sociálním deviacím, c) terciární pojetí - zamezování, izolace a tresty jako poslední možnosti (styčné plochy s etopedií a penitenciární a postpenitenciární činností).

Literatura

povinná literaturaHroncová, J., Kraus, B., Semrád, J. a kol. K dejinám sociálnej pedagogiky v Európe. Ústí nad Labem: UJEP, 2008.Beck, U. Riziková společnost. Na cestě k jiné moderně. Praha: Slon, 2004.Bakošová, Z. Sociálna pedagogika jako životná pomoc. Bratislava: Univerzita Komenského, 2005.Dalrymple, T. Život na dně. Praha: Academia, 2005.Kraus, B. Základy sociální pedagogiky. Praha: Portál, 2008.Kraus, B., Poláčková V. et al. Člověk - prostředí - výchova: k otázkám sociální pedagogiky. Brno: Paido, 2001.Matoušek, O., Kroftová, A. Mládež a delikvence. Praha: Portál, 2003.Nohejl, M. Lebenswelt a každodennost v sociologii Alfreda Schütze : pojednání o východiscích fenomenologické sociologie. Praha: Sociologické nakladatelství, 2001.Petrusek, M., Miltová, A., Vodáková, A. Sociologické školy, směry, paradigmata. Praha: Slon, 2000.Přadka, M. Kapitoly z dějin pedagogiky volného času. Brno: PdF MU, 1999.Přadka, M., Knotová, D., Faltýsková, J. Kapitoly ze sociální pedagogiky. Brno: PdF MU, 1998.Semrád, J., Škrabal, M. Odkaz Komenského sociální pedagogice. In Jan Amos Komenský. Odkaz kultuře vzdělávání. Praha: ACADEMIA, nakladatelství AV ČR, 2009. s. 177-186.

Požadavky

Předmět je koncipován jako povinný v rámci doktorského studia programu Pedagogika, oboru Sociální pedagogika.

Garant

doc. PhDr. Jiří Němec, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Jiří Němec, Ph.D.Mgr. Lenka Gulová, Ph.D.Mgr. Dušan Klapko, Ph.D.