Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Alternativní komunikace 1 (SP_KOA1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SP_KOA1 - Alternativní komunikace 1, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Po úspěšném absolvování předmětu se student bude-orientovat v terminologii vztahující se k problematice alternativní a augmentativní komunikace-ovládat principy komunikace pomocí piktogramů-ovládat základní znakovou zásobu systému Makaton a Znaku do řeči-ozřejmí si principy výběru systému AAK pro osobu s narušenou komunikační schopností.

Osnova

Komunikace - verbální, neverbální. Komunikační proces.Alternativní a augmentativní komunikace.Statické systémy, dynamické systémy.Výběr a aplikace systémů AAK.Základní znaková zásoba systému Makaton a Znak do řeči.

Literatura

JANOVCOVÁ, Zora. Alternativní a augmentativní komunikace :učební text. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita v Brně, 2003. 48 s. ISBN 80-210-3204-9. infoJANOVCOVÁ, Zora. Problematika narušení komunikačního procesu u jedinců s dětskou mozkovou obrnou. 2000. 109 s. infoZÁVODOVÁ, Štěpánka [absolvent PdF. Využití alternativní komunikace u těžce postižených dětí. 2000. 68 s., [18. infoKLENKOVÁ, Jiřina . Augmentativní a alternativní komunikace. In Integrativní speciální pedagogika. Brno: Paido, 1998. s. 58-62. ISBN 80-85931-51-6. infoKUBOVÁ, Libuše. Alternativní komunikace, cesta ke vzdělávání těžce zdravotně postižených dětí. Praha: Tech-Market, 1996. 45 s., [17. ISBN 80-902134-1-3. info

Požadavky

předmět je primárně určen studentům speciální pedagogiky

Garant

prof. PhDr. Marie Vítková, CSc.

Vyučující

PhDr. Barbora Bočková, Ph.D.