Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rodinná terapie pro handicapované (SP_RTTP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SP_RTTP - Rodinná terapie pro handicapované, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Po absolvování předmětu budou studenti schopni si sestavit vlastní strom života-genealogie (podává porozumění, jak se setkávají různá vlákna biologie, kultur, rodin a historických období a mají vliv na utváření člověka). Dokáží získané vědomosti aplikovat v praxi. Cílem předmětu je seznámit studenty s významem rodinné terapie a prohloubit u nich empatické vnímání potřeb dětí a lidí kolem nás.Předmět RTRodinná terapie napomáhá odstraňovat vzniklé problémy, které jakýmkoliv způsobem ztěžují úspěšný vývoj dítěte. Její význam spočívá v globálním řešení situace za pomocí celé rodiny. Cílem rodinné terapie je umožnit všem členům rodiny, aby se dokázali zorientovat v dané situaci, nalezli vzájemné pochopení , přehodnotili své názory a společně efektivně řešili náročné životní situace, krize a konflikty.Terapie je určena dětem a jejich rodičům, dospívajícím a dospělým jedincům, manželským či partnerským párům. Častými klienty jsou právě rodiny s dětmi s postižením.Studium rodiné terapie nabízí:nahlédnutí do řešení nejčastějších problémů různých věkových skupin dětí, problémů dětí se zdravotním postiženímempatické vnímání potřeb dětí a lidí kolem násnácvik určitých zručností a způsobilostí, potřebných v kontaktu s problémovým dítětem, ale i s ostatními členy rodiny, protože všech se situace nějak dotýká. Možnosti seznámit se s formami rodin a jejich proměnami, s mužskými a ženskými rolemi ve společném soužitípřibližuje témata, která mají pro studující osobní rozměr.

Osnova

Obsahem studia je 13 témat:1.téma- Co je to rodinná terapieInformuje o významu rodinné terapie . Vyzdvihuje systemické myšlení jako metodu umožňující najít nový, užitečnější pohled na problém.2. téma-Základní terapeutické postupySeznamuje s vytvářením možných hypotéz a základními předpoklady terapeuta jako je neutralita-schopnost stavět se na stranu všech členů rodiny ve stejné míře, schopnost poznat zásluhy každého člena rodiny. Dále vyzdvihuje aktivitu terapeuta a hledání kompromisů při řešení problémů.3.téma- S jakými klienty v rodinné terapii pracujemeOdhaluje problémy jednotlivých skupin - děti v rodinné terapii, práce mladými dvojicemi, práce s lidmi, kteří spolu žijí, práce s bezdětnými manželskými páry, práce s jednotlivci4.téma Průběh terapieProvází nás jednotlivými kroky terapie od prvního rozhovoru, vyslovení zakázky, cirkulárního dotazování, intervenci, terapeutického poselství až k ukončení a hodnocení terapie5.téma Narativní přístup a terapieRůznorodé terapeutické praxe, které se rozvíjí od konce 80 let.Sdílejí klíčovou metaforu terapie jako vyprávění životního příběhu a jeho převyprávění.(vytvoření pozitivního příběhu)6.téma ExternalizaceJedná se o způsob rozhovoru, kterým terapeut komunikuje o svém přesvědčení, že člověk a problém nejsou totéž.(oddělení problému od člověka)7.téma KomunikaceNacházení nového úhlu pohledu na komunikaci v rodině, který by navodil možnost změny. Seznamování s různými formami komunikace-rodinnými rituály, rodinnými mýty…8. téma Genealogie I.Grafické zachycení přediva příbuzenských a jiných významných vztahů.(strom života)Klientům se nabízí nové vzájemné porozumění skrze porozumění původním rodinám.9.téma Genealogie II.Presentace prací studentů-genealogie na zápočet. Ukázky práce s genealogií v praxi.10. téma Ostrov rodinyMetafora, která inspiruje rodinné terapeuty k tvořivé spolupráci s celými rodinami. Slouží zejména k mapování problému.11. téma Terapie rodin s malými a staršími dětmiPředkládá problémy podle jednotlivých věkových kategorií-úzkosti, strachy, záškoláctví, vývojové poruchy učení…Dotýká se řešení problematiky násilí a šikanování u dětí.12. téma Terapie s dospívajícími a jejich rodinamiPřibližuje věk adolescentů a vztahy v rodinách, kde se děti pomalu osamostatňují.Hovoří též o následcích sexuálního zneužívání v dětství,mentální anorexii,13. téma Gender a rodinná terapieOdlišné postavení mužů a žen v různých dobách, v různých oblastech společenského života. Problematika spoluvytváření lidských vztahů.Závěr.

Literatura

doporučená literaturaPLEVOVÁ, Marie . Dítě se zdravotním postižením a zdravotním znevýhodněním v rodinné terapii. Učební text. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2007. 108 s. ISBN 978-80-210-4372-5. info

Garant

prof. PhDr. Marie Vítková, CSc.

Vyučující

Mgr. Marie Plevová