Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychiatrie (SP2BK_PSCH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SP2BK_PSCH - Psychiatrie, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Psychiatrie SP4BK_PSCH a SPZKC_PSCH, SP4RC_PSCH, SP1BP_PSCH, SP2BP_PSCH, SP3BP_PSCHCílem předmětu je seznámit posluchače se základními chorobnými stavy z oblasti psychiatrie, jejich terminologií, přičinami, vývojem, příznaky, klasifikací, léčbou a prevencí. Podrobnější tématické vymezení je uvedeno níže.Duševní zdraví a psychická porucha, příznaky a příčiny psychických poruch, klasifikace psychických poruch, psychózy dětského věku, psychogenní poruchy a neurózy, depresivní stavy u dětí, psychosomatické poruchy, poruchy chování, lehká mozková dysfunkce a hyperaktivní syndrom, poruchy učení, poruchy mentální úrovně, poruchy vývoje osobnosti a psychopatie, důsledky psychické deprivace a týrání dítěte pro vývoj jeho osobnosti, disocialita a delikvence, závislost na alkoholu a drogách, suicidální chování.Po úspěšném absolvování předmětu bude posluchač znát základní terminologii v psychiatrii, vyšetřovací metody, vybrané poruchy a chorobné stavy. Bude mít přehled o jejich etiologii, patofysiologii, symptomech, klasifikaci, terapii a prevenci.

Osnova

1. Náplň a historie oboru, stručný přehled jeho vývoje2. Obecné zásady psychiatrického vyšetření3. Popis nynějšího onemocnění pacienta4. Význam osobní a rodinné anamnézy5. Objektivní vyšetření a stanovení diagnózy6. Psychologické vyšetření v psychiatrii7. EEG vyšetření v psychiatrii8. Základní zobrazovací metody, jejich přehled a význam9. Biochemie a likvorologie v psychiatrii10. Neurobiologie v psychiatrii11. Neurochemie, přehled základních transmiterů a jejich význam v CNS12. Schizofrenie, vymezení, primární a sekundární příznaky13. Schizofrenie-hlavní formy14. Schizofrenie-etiologie, genetika, léčba15. Duševní poruchy a poruchy chování vyvolané drogami - obecný přehled16. Alkohol, jeho působení na organismus, akutní intoxikace17. Patická opilost18. Následky abúzu alkoholu19. Alkoholické psychózy, závislost na alkoholu20. Účinky barbiturátů a amfetaminů, důsledky zneužívání21. Účinky konopných produktů a kokainu, důsledky zneužívání22. Účinky halucinogenů a opiátů, důsledky zneužívání23. Účinky těkavých látek a jiných drog, důsledky zneužívání24. Organicky podmíněné duševní choroby - základní pojmy25. Organicky podmíněné duševní choroby - obecný přehled, typy demencí26. Atroficko-degenerativní demence27. Alzheimerova choroba28. Pickova choroba, korová nemoc s Lewyho tělísky29. Huntingtonova chorea, demence u Parkinsonovy nemoci30. Ischemicko-vaskulární demence31. Sekundární (symptomatické) demence32. Progresivní paralýza33. Afektivní poruchy-výskyt, vymezení34. Depresivní syndrom-přehled hlavních příznaků35. Depresivní syndrom-typy36. Manický syndrom-příznaky a typy37. Bipolární afektivní porucha38. Rekurentní (návratná) depresivní porucha39. Terapie maniodepresivity, dopad choroby na zaměstnání pacienta, soudní význam40. Příčiny vzniku maniodepresivity, její možné ovlivnění41. Epilepsie-obecná charakteristika, okolnosti vzniku záchvatu, dělení42. Záchvaty typu grand mal43. Záchvaty typu petit mal44. Jacksonova epilepsie a psychomotorický záchvat45. Význam EEG v epileptologii, léčba epilepsie46. Povahové změny u epileptiků47. Epileptické demence48. Epileptické psychózy49. Neurotické poruchy, poruchy vyvolané stresem-obecné příčiny vzniku a projevy50. Fobické úzkostné stavy (agorafobie, sociální fobie, specifické fobie)51. Panická porucha, generalizovaná úzkostná porucha52. Obsedantně kompulzivní poruchy53. Reakce na stress, maladaptace54. Disociační poruchy ("hysterie")55. Somatoformní poruchy (somatizace, hypochondrie, vegetativní dysfunkce)56. Výskyt, průběh a terapie neuróz.

Literatura

Obecná psychiatrie. Edited by Petr Zvolský. Praha: Karolinum, 1998. 192 s. ISBN 80-7184-681-3. infoZVOLSKÝ, Petr. Speciální psychiatrie. 1. vyd. Praha: Univerzita Karlova, vydavatelství Karolinum, 1996. 206 s. ISBN 80-7184-203-6. infoRABOCH, Jiří a Petr ZVOLSKÝ. Psychiatrie. 1. vyd. Praha: Galén, 2002. 622 s. ISBN 80-7262-140-8. info

Požadavky

Posluchači budou mít k dispozici sylabus předmětu. Podle jejich podnětů se vyučující soustředí na obtížnější nebo aktuální témata. Předpokládá se znalost základů anatomie a fysiologie CNS, biochemie, fysiologie. V případě potřeby je možné před výkladem nové látky ověřit a stručně připomenout klíčové poznatky. Konzultační hodiny mohou posluchači využívat k řešení problémů, týkajících se předmětu i svého studia.

Garant

prof. PhDr. Marie Vítková, CSc.

Vyučující

doc. MUDr. Petr Kachlík, Ph.D.