Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Specializace 2e Oftalmopedie (SP4BK_SP2e)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SP4BK_SP2e - Specializace 2e Oftalmopedie, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu je podrobné seznámení s oborem oftalmopedie na úrovni bakalářského studia, studenti by měli v závěru kurzu znát:kategorie osob se zrakovým postižením, vymezení zrakového postižení, výskyt a příčiny, kombinované postižení, zvláštnosti psychických procesů a vývoj osobnosti u osob se zrakovým postižením, dítě s postižením zraku v raném, předškolním a ve školním věku, poradenství a intervence, zraková stimulace, systém škol pro zrakově postižené, úloha speciálně pedagogických center, žák se zrakovým postižením ve škole, Braillovo písmo, technické pomůcky a vybavení, prostorová orientace a samostatný pohyb, kvalita života osob s postižením zraku.

Osnova

Okruhy:1. Paradigma oftalmopedie. Historie péče o zrakově postižené u nás a v zahraničí.2. Okruh osob se zrakovým postižením. Vliv zrakového postižení na osobnost jedince (vnímání, myšlení, pozornost, chování, řeč). Psychomotorický vývoj těžce zrakově postiženého dítěte.3. Anatomie zrakového orgánu.4. Fyziologie procesu vidění. Vývoj zrakového vnímání.5. Zrakové vady, typy zrakových vad, etiologie, projevy. Vyšetření zraku a zrakových funkcí.6. Raná péče (RP) teoretická východiska rané péče, formy a služby RP. Střediska RP (klienti a služby)7. Dítě se zrakovým postižením v předškolním věku, školní zralost a školní připravenost(předškolní výchova, dítě s narušeným binokulárním viděním a reedukace těchto vad)8. Dítě se zrakovým postižením ve školním věku. Specifika výuky. Práce asistenta pedagoga.9. Kompenzační pomůcky pro osoby se zrakovým postižením a práce s nimi. Využití výpočetní techniky ve vzdělávání žáků s postižením zraku.10. Systém vzdělávání žáků se zrakovým postižením v ČR.11. Komunikace osob s postižením zraku - výuka Braillova písma a jeho zápis. Přístup k informacím.12. Integrace/ Inkluze. Současné trendy v péči o osoby se zrakovým postižením u nás a v zahraničí.13. Poradenství a intervence: Tyfloservis o.p.s., Krajská Tyflocentra, SONS, ÚSP, Pobytové rehabilitační a rekvalifikační středisko pro nevidomé Praha-Dědina14. Prostorová orientace a samostatný pohyb osob se zrakovým postižením.15. Dítě s kombinovaným postižením. Hluchoslepota - specifika komunikace a edukace hluchoslepých.16. Organizace nabízející služby lidem se zrakovým postižením u nás a v zahraničí.17. Profesní příprava osob se zrakovým postižením. Volba a výkon povolání.18. Identita a autonomie, akceptace postižení a kvalita života lidí s postižením zraku.19. Sport a výtvarné aktivity nevidomých a slabozrakých.

Literatura

RÖDEROVÁ, Petra , Zita NOVÁKOVÁ a Lea KVĚTOŇOVÁ. Oftalmopedie. Texty k distančnímu vzdělávání. Brno: Paido, 2007. 124 s. Edice pedagogické literatury. ISBN 978-80-7315-159-1. infoFINKOVÁ, Dita, Libuše LUDÍKOVÁ a Veronika STOKLASOVÁ. Speciální pedagogika osob se zrakovým postižením. 1. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2007. 158 s. ISBN 978-80-244-1857-5. infoVÍTKOVÁ, Marie . Integrativní speciální pedagogika. Integrace školní a sociální. 2. vyd. Brno: Paido Brno, 2004. 463 s. Edice pedagogické literatury. ISBN 80-7315-071-9. infoVÍTKOVÁ, Marie . Otázky speciálně pedagogického poradenství. Základy, teorie, praxe. 2. vyd. Brno: MSD, spol.s.r.o., 2004. 261 s. Edice pedagogické literatury. ISBN 80-86633-23-3. infoŠVECOVÁ - KVĚTOŇOVÁ, Lea . Oftalmopedie. Brno: Paido, 2000. 70 s. ISBN 80-85931-84-2. info

Požadavky

Absolvování základů oftalmopedie.

Garant

prof. PhDr. Marie Vítková, CSc.

Vyučující

Mgr. et Mgr. Nora JágerováPhDr. Petra Röderová, Ph.D.