Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Specializace: Poradenství, diagnostika a intervence u jedinců s narušenou komunikační schopností a sluchovým postižením 1 (SP4MP_RKD1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SP4MP_RKD1 - Specializace: Poradenství, diagnostika a intervence u jedinců s narušenou komunikační schopností a sluchovým postižením 1, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci kurzu se bude student orientovat:v možnostech péče o osoby s narušenou komunikační schopností a inkluzivního vzdělávání žáků s lehkým mentálním postižením; osvojí si poznatky o etilogii, symptomatologii,klasifikaci, diagnostice a terapii jednotlivých forem narušené komunikační schopnosti.Vymezení základních pojmů oboru surdopedie, poruchy sluchu, klasifikace sluchových vad, prevence, historický vývoj péče o sluchově postižené, anatomie a fyziologie sluchového ústrojí, etiologie sluchových vad.

Osnova

Logopedie, koncepce oboru logopedie, mezioborová spolupráce;proces lidské komunikace,verbální, neverbální komunikace;ontogeneze dětské řeči, psychologické a společenské faktory vývoje řeči; přístroje a pomůcky užívané v logopedické praxi;pojetí, klasifikace, sypmtomatologie, diagnostika a terapie jednotlivých forem narušené komunikační schopnosti;přístroje a pomůcky užívané v logopedické praxi;inkluzivní vzdělávání žáků s lehkým mentálním postižením;vymezení základních pojmů oboru surdopedie, poruchy sluchu, klasifikace sluchových vad, prevence, historický vývoj péče o sluchově postižené, anatomie a fyziologie sluchového ústrojí, etiologie sluchových vad

Literatura

KLENKOVÁ, Jiřina . Logopedie. 1. vyd. Praha: Grada publishing, 2006. 229 s. edice psychologické a pedagogické literatury. ISBN 80-247-1110-9. infoVITÁSKOVÁ, Kateřina a Alžběta PEUTELSCHMIEDOVÁ. Logopedie. 1. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2005. 182 s. ISBN 80-244-1088-5. infoPULDA, Miloš. Sluchová výchova u sluchově postižených dětí. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 1999. 104 s. ISBN 80-210-2077-6. info

Garant

prof. PhDr. Marie Vítková, CSc.

Vyučující

PhDr. Lenka Doležalová, Ph.D.PhDr. Mgr. Petr Kopečný, Ph.D.