Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Diagnostické domény žáků se zdravotním postižením (SP4RC_DDZP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SP4RC_DDZP - Diagnostické domény žáků se zdravotním postižením, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Hlavní cíle kurzu jsou: vysvětlit a popsat diagnostické domény u žáků se zdravotním postižením.

Osnova

• Diagnostické domény u žáků s tělesným postižením (hrubá motorika, jemná motorika, úchop, grafomotorika, lateralita, komunikace, intelektuální funkce, kognitivní funkce, smyslové vnímání, pozornost, paměť, emocionalita, adaptabilita a sociabilita, pracovní dovednosti, sebeobsluha)• Diagnostické domény u žáka se zrakovým postižením (zraková analýza a syntéza, zrakové funkce, kompenzační smysly, jemná a hrubá motorika, vizuomotorická koordinace, kognitivní funkce, sociabilita a adaptabilita, orientace v prostoru, sebeobsluha, edukační prostředí, rehabilitační a kompenzační pomůcky)• Diagnostické domény u žáka se sluchovým postižením (hrubá motorika, jemná motorika, lateralita, psychomotorická koordinace, sluchové vnímání, sluchová protetika, zraková percepce, kognitivní funkce, komunikace, sociální kompetence, sebeobsluha)• Diagnostické domény u žáka s mentálním postižením (vizuální percepce, sluchová percepce, hrubá motorika, jemná motorika, grafomotorika, psychomotorika, lateralita, kognitivní funkce, fatické funkce, emoce, adaptabilita a sociabilita, konace a aspirace, sebeobsluha)• Diagnostické domény u žáka s narušenou komunikační schopností (jazykové roviny, porozumění, čtení a psaní, neverbální komunikace, hrubá a jemná motorika, grafomotorika, senzomotorika a oromotorika, dysfagie, lateralita, sluchové vnímání, zraková percepce, kognitivní funkce, emocionalita, adaptabilita a sociabilita)• Diagnostické domény u žáka s poruchou autistického spektra (vztahy a jednání, sociální a emoční dovednosti, komunikace, kognitivní funkce a proces učení, smyslová integrace, problémové chování, volný čas, aktivity denního života, motorické funkce)• Diagnostické domény u žáka s těžkým postižením a souběžným postižením více vadami (hrubá motorika, jemná motorika, sebeobsluha, orientace v prostředí, autoregulace učení, komunikace, kognitivní procesy, emocionalita, chování a způsobilost pro sociální interakci)

Literatura

povinná literaturaOPATŘILOVÁ, Dagmar . Edukace osob s těžkým postižením a souběžným postižením více vadami. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2013. 186 s. ISBN 978-80-210-6221-4. infoOPATŘILOVÁ, Dagmar . Metody práce u jedinců s těžkým postižením a více vadami. 1. vydání. Brno: Masarykova univerzita, 2005. 146 s. 55-984A-2005 02/58 11/Pd. ISBN 80-210-3819-5. info

Požadavky

100 % účat

Garant

prof. PhDr. Marie Vítková, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Mgr. Dagmar Opatřilová, Ph.D.