Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Specializace S4b2: Edukace jedinců s více vadami Oftalmopedie 2 (SP7MP_S4b2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SP7MP_S4b2 - Specializace S4b2: Edukace jedinců s více vadami Oftalmopedie 2, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu je podrobné seznámení s oborem oftalmopedie, studenti by měli v závěru kurzu znát:kategorie osob se zrakovým postižením, vymezení zrakového postižení, výskyt a příčiny, kombinované postižení, zvláštnosti psychických procesů osob s postižením zraku, vývoj osobnosti osob s postižením zraku, péče o děti v raném věku, poradenství, zraková stimulace, rozvoj zrakového a sluchového a hmatového vnímání, výběr školy pro dítě s postižením zraku, systém škol pro zrakově postižené, úloha speciálně pedagogických center, žák s postižením zraku ve škole, specifika psaní a čtení, vývoj písma pro zrakově postižené, Braillovo písmo, nácvik čtení a psaní, hluchoslepota, technické pomůcky a vybavení, prostorová orientace a samostatný pohyb, vodící psi, volný čas, profesní příprava, kvalita života osob s postižením zraku.

Osnova

Okruhy:1. Paradigma oftalmopedie. Historie péče o osoby se zrakovým postižením u nás a v zahraničí.2. Okruh osob se zrakovým postižením. Klasifikace zrakového postižení.3. Vliv zrakového postižení na osobnost jedince (psychické procesy, chování, komunikace). Psychomotorický vývoj dítěte s těžkým zrakovým postižením.4. Fyziologie procesu vidění. Vývoj zrakového vnímání.5. Zrakové vady – etiologie, projevy a vliv na kvalitu života. Vyšetření zraku a zrakových funkcí.6. Raná péče (RP) – teoretická východiska rané péče, formy a služby RP. Střediska RP (klienti a služby)7. Dítě s postižením zraku v předškolním věku, školní zralost a školní připravenost (předškolní výchova, dítě s narušeným binokulárním viděním a reedukace těchto vad)8. Dítě s postižením zraku ve školním věku. Specifika výuky. Práce asistenta pedagoga.9. Speciální pomůcky pro osoby se zrakovým postižením a práce s nimi. Využití výpočetní techniky ve vzdělávání žáků se zrakovým postižením.10. Vzdělávání žáků se zrakovým postižením v ČR.11. Komunikace osob se zrakovým postižením. Výuka Braillova písma a jeho zápis. Přístup k informacím.12. Integrace/ Inkluze osob s postižením zraku v kontextu světových trendů.13. Profesní příprava zrakově postižených. Volba a výkon povolání.16. Identita a autonomie, akceptace postižení a kvalita života lidí s postižením zraku.17. Intervence a podpora občanů s postižením zraku – Tyfloservis o.p.s., Krajská TyfloCentra, SONS, Domovy pro zrakově postižené, Rehabilitační a rekvalifikační středisko Praha-Dědina, jiné neziskové organizace18. Prostorová orientace a samostatný pohyb osob se zrakovým postižením19. Zrakové postižení jako součást kombinovaného postižení. Hluchoslepota - specifika komunikace a edukace hluchoslepých osob.20. Sport, výtvarné a kulturní aktivity nevidomých a slabozrakých.

Literatura

RÖDEROVÁ, Petra , Zita NOVÁKOVÁ a Lea KVĚTOŇOVÁ. Oftalmopedie. Texty k distančnímu vzdělávání. Brno: Paido, 2007. 124 s. Edice pedagogické literatury. ISBN 978-80-7315-159-1. infoFINKOVÁ, Dita, Libuše LUDÍKOVÁ a Veronika STOKLASOVÁ. Speciální pedagogika osob se zrakovým postižením. 1. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2007. 158 s. ISBN 978-80-244-1857-5. infoVÍTKOVÁ, Marie . Integrativní speciální pedagogika. Integrace školní a sociální. 2. vyd. Brno: Paido Brno, 2004. 463 s. Edice pedagogické literatury. ISBN 80-7315-071-9. infoVÍTKOVÁ, Marie . Otázky speciálně pedagogického poradenství. Základy, teorie, praxe. 2. vyd. Brno: MSD, spol.s.r.o., 2004. 261 s. Edice pedagogické literatury. ISBN 80-86633-23-3. infoŠVECOVÁ - KVĚTOŇOVÁ, Lea . Oftalmopedie. Brno: Paido, 2000. 70 s. ISBN 80-85931-84-2. info

Požadavky

Absolvování základů oftalmopedie.

Garant

prof. PhDr. Marie Vítková, CSc.

Vyučující

PhDr. Petra Röderová, Ph.D.