Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Specializace: speciální adragogika osob se zdravotním postižením 3 (SPAMP_S4g3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SPAMP_S4g3 - Specializace: speciální adragogika osob se zdravotním postižením 3, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Hlavním cílem předmětu je prohloubit znalosti o možnostech podpory a intervence u dospělých osob s postižením, zejména s těžkým postižením a získaným postižením, osvojit si znalosti o procesu stárnutí a podpoře stárnoucích osob, o profilu a kompetencích pracovníků v této oblasti.

Osnova

Proces stárnutí, specifika práce se stárnoucími osobamiVzdělávání seniorů, celoživotní vzděláváníRoztroušená sklerózaPaliativní péče, hospicPracovníci v sociální a speciálně pedagogické oblasti, profil, kompetenceSyndrom vyhoření (burn-out)Koma, koma vigile, péče a podpora lidí po traumatech mozkuStrategie práce s dospělými lidmi s postižením v institucionální péčiSyndrom pomocníka

Literatura

doporučená literaturaPROCHÁZKOVÁ, Lucie , Kateřina SAYOUD SOLÁROVÁ , Marie VÍTKOVÁ , Martin VRUBEL , Petr KOPEČNÝ , Lenka DOLEŽALOVÁ a Miroslava BARTOŇOVÁ . Speciální andragogika. Texty k distančnímu vzdělávání. 1. vyd. Brno: Paido, 2014. ISBN 978-80-7315-254-3. infoSCHMIDBAUER, Wolfgang. Psychická úskalí pomáhajících profesí. Translated by Petr Patočka. Vyd. 1. Praha: Portál, 2000. 171 s. ISBN 80-7178-312-9. infoSVATOŠOVÁ, Marie. Hospice a umění doprovázet. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2011. ISBN 978-80-7195-580-1.

Požadavky

SPAMP_S4g2 Special.: spec. andragogika 2 Speciální andragogika osob se zdravotním postižením 1 a 2

Garant

prof. PhDr. Marie Vítková, CSc.

Vyučující

PhDr. Mgr. Lucie Procházková, Ph.D.