Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Poradenství, diagnostika a intervence v psychopedii II. (SPKDC_PIP2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SPKDC_PIP2 - Poradenství, diagnostika a intervence v psychopedii II., Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Po absolvování předmětu je student schopen porozumět a vysvětlit tyto pojmy:Psychopedie, cíl oboru,etiologie mentálního postižení, dále student získá znalosti o dělení mentálního postižení podle doby vzniku, dědičnosti, seznámí se s Downovým syndromem, demencí, sociálními příčinami vzniku mentálního postižení, klasifikací MR dle WHO. Dalšími cíly je charakteristika jednotlivých stupňů, systém vzdělávání žáků s potížemi v učení, seznámení s poradenským zařízením, jakým je speciálně pedagogické centrum, charitativními a nestátními organizacemi, komunikací, alternativními formami komunikace, dále je probírána speciálně pedagogická diagnostika, školský zákon, vyhlášky, chráněné bydlení, podporované zaměstnávání, terapie a problematika autismu.Výstupy z učení:student umí charakterizovat mentální postižení, Downův syndrom, autismus;umí se orientovat v systému vzdělávání jedinců s mentálním postižením;umí vyjmenovat terapie pro tuto cílovou skupinu;dokáže navrhnout postup při zařazování dítěte s mentálním postižením do školského systému;orientuje se v příslušné legislativě

Osnova

Psychopedie.Pojem, předmět, cíle předmětu.Vnější biologické příčiny vzniku mentálního postižení.Dělení podle doby vzniku, dědičnost, vnitřní příčiny MR.Downův syndrom.Demence.Sociální příčiny vzniku mentálního postižení.Klasifikace MR dle WHO.Charakteristika jednotlivých stupňů mentálního postižení.Systém vzdělávání.Speciálně pedagogické centrum, poradenství.Stacionáře, domovy pro osoby se zdravotním postižením, charitativní a nestátní organizace.Terapie.

Literatura

PIPEKOVÁ, J. (ed.) Kapitoly ze speciální pedagogiky. 2. rozšířené a přepracované vydání. Brno: Paido, 2006. ISBN 80-7315-120-0.VÍTKOVÁ, M. (ed.) Integrativní (speciální) pedagogika. 2. rozšířené a přepracované vydání. Brno: Paido, 2004. ISBN 80-7315-071-9.BARTOŇOVÁ, M. Současné trendy v edukaci dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami v České republice. Brno: MSD, 2005. ISBN 80-86633-37-3.VALENTA, M., MULLER, O. Psychopedie. Praha: Parta, 2003. ISBN 80-7320-063-5.

Garant

prof. PhDr. Marie Vítková, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Mgr. Barbora Bazalová, Ph.D.doc. PhDr. Mgr. Jarmila Pipeková, Ph.D.