Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Specializace: Komunikace osob se sluchovým postižením 1 (SPLBK_KSP1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SPLBK_KSP1 - Specializace: Komunikace osob se sluchovým postižením 1, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

V tomto kurzu studenti získají teoretické i praktické znalosti o komunikačních formách jedinců se sluchovým postižením a o jejich využívání; studenti budou znát základní pravidla a principy pro komunikaci s osobami se sluchovým postižením; studenti by měli být schopni s porozuměním vnímat a aktivně používat prstovou abecedu jednoruční a dvouruční; studenti budou schopni komunikovat prostřednictvím znakového jazyka s neslyšícím člověkem, a to v základních situacích, jako např. při setkání s neslyšícím, o základních tématech jako rodina atd.; studenti si zvyknou na využívání výraznější mimiky a gestikulace; studenti pochopí význam a potřebu odezírání u osob se sluchovým postižení a uvědomí si jeho obtížnost.Požadavky budou upřesněny na začátku semestru.

Osnova

Praktická výuka českého znakového jazyka a dalších vizuálně motorických způsobů komunikace osob se sluchovým postižením, osvojování znakové zásoby, vymezení terminologických pojmů - posunky, mimika, gestikulace, daktylotika, písemný projev jedinců se sluchovým postižením, mluvená řeč, charakter hlasu neslyšícího, vizuálně motorické formy komunikace, odezírání, tlumočnické služby, základní pokyny pro kontakt slyšícího s člověkem se sluchovým postižením.

Literatura

BULOVÁ, Alena . Komunikace sluchově postižených. In Integrativní speciální pedagogika. Brno: Paido, 1998. s. 63-67. ISBN 80-85931-51-6. info

Požadavky

Předmět je vyučován ve druhém ročníku v rámci bakalářského studijního programu Speciální pedagogika - komunikační techniky.

Garant

prof. PhDr. Marie Vítková, CSc.

Vyučující

PhDr. Lenka Doležalová, Ph.D.PhDr. Radka Horáková, Ph.D.