Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Neurologie (SPLBK_NEU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SPLBK_NEU - Neurologie, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je získání základních vědomostí z neurologie pro potřeby speciálních pedagogů.Obecná neurologie, anatomie nervového systému, neuron a reflexní činnost, motorický a senzitivní systém a jeho poruchy, periferní nervový a vegetativní autonomní systém, mozkové (hlavové) nervy, retikulární formace mozkového kmene, mozková kůra, funkční asymetrie mozkových hemisfér, symbolická funkce, fatické funkce, vědomí a spánek, speciální neurologie, dětská mozková obrna, lehké mozkové dysfunkce, epileptické syndromy, jiná záchvatová onemocnění, bolesti hlavy, dětské neurózy, úrazy CNS.Seznam odborné literatury (obsahuje základ předmětu)ŠLAPAL, R. Dětská neurologie pro speciální pedagogy. Brno: Paido, 2002. ISBN 80-7315-017-4.Cílem předmětu je získání základních vědomostí z neurologie pro potřeby speciálních pedagogů.Obecná neurologie, anatomie nervového systému, neuron a reflexní činnost, motorický a senzitivní systém a jeho poruchy, periferní nervový a vegetativní autonomní systém, mozkové (hlavové) nervy, retikulární formace mozkového kmene, mozková kůra, funkční asymetrie mozkových hemisfér, symbolická funkce, fatické funkce, vědomí a spánek, speciální neurologie, dětská mozková obrna, lehké mozkové dysfunkce, epileptické syndromy, jiná záchvatová onemocnění, bolesti hlavy, dětské neurózy, úrazy CNS.Seznam odborné literatury (obsahuje základ předmětu)ŠLAPAL, R. Dětská neurologie pro speciální pedagogy. Brno: Paido, 2002. ISBN 80-7315-017-4.

Osnova

1.Obecná neurologie.2.Anatomie nervového systému.3.Neuron a reflexní činnost.4.Motorický a senzitivní systém a jeho poruchy.5.Periferní nervový a vegetativní autonomní systém.6.Mozkové (hlavové) nervy.7.Retikulární formace mozkového kmene.8.Mozková kůra.9.Funkční asymetrie mozkových hemisfér.10. Symbolická funkce, fatické funkce.11.Vědomí a spánek.12. Speciální neurologie.13. Dětská mozková obrna.14. Llehké mozkové dysfunkce.15. Epileptické syndromy.16. Jiná záchvatová onemocnění, bolesti hlavy, dětské neurózy, úrazy CNS.

Literatura

ŠLAPAL, Radomír . Dětská neurologie pro speciální pedagogy. Brno: Paido, 1996. 42 s. Edice pedagogické literatury. ISBN 80-85931-17-6. infoŠLAPAL, Radomír. Dětská neurologie pro speciální pedagogy. Brno: Paido, 1996. 42 s. ISBN 80-85931-17-6. infoVÍTKOVÁ, Marie . R.Šlapal: Dětská neurologie pro speciální pedagogy. Predškolská výchova, 1996, LI 1996/97, č. 3, s. 23. ISSN 0032-7220. info

Garant

prof. PhDr. Marie Vítková, CSc.

Vyučující

doc. MUDr. Radomír Šlapal, CSc.Mgr. Jitka Halešová