Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny divadla (SV4BP_DeDi)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SV4BP_DeDi - Dějiny divadla, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Výuka předmětu je organizována ve spolupráci s DiFa JAMU, kam studenti dochází na pravidelné přednášky dějin světového divadla po dobu jednoho semestru. Vzhledem k tomu, že výuka dějin světového divadla na DiFa JAMU je koncipována do čtyř semestrů, doplňují si studenti znalosti a vědomosti z dalších vývojových etap světového divadla, které neprobírají v aktuálním semestru na DiFa JAMU, samostudiem. V případě zájmu mohou naši studenti přednášky volně navštěvovat i v dalších semestrech. V průběhu semestru jsou studenti seznámeni s vybranými vývojovými etapami světového divadla (dle aktuální výuky na DiFa JAMU). Důraz je kladen na vlastní četbu divadelních her a jejich samostatný rozbor na základě poznatků získaných z přednášek historie světového divadla.Po absolvování předmětu bude student umět:Definovat základní divadelní pojmy.Charakterizovat jednotlivé etapy dějin divadla.Interpretovat přečtená dramatická díla.

Osnova

Počátky divadla, magie, rituál.Mezopozámie.Starověký Egypt.Divadlo ve starém Řecku.Divadlo ve starém Římě.Orientální divadlo.Středověké náboženské divadlo.Středověké světské divadlo.Italské renesanční divadlo.Anglické renesanční divadlo.České humanistické a školské divadlo.Španělské divadlo zlatého věku.Francouzské divadlo od renesance ke klasicismu.České barokní divadlo.Commedia dell Arte.Divadlo v Alžbětínské Anglii.Divadelní tvorba Williama Shakespeara.Ruský divadelní realismus.Nástup moderních divadelních směrů.Absurdní divadlo.

Literatura

ARISTOTELÉS. Poetika. Vyd. 1. Praha: Svoboda, 1996. 226 s. ISBN 80-205-0295-5. infoHOŘÍNEK, Zdeněk. Dráma, divadlo, divák. Bratislava: Tatran, 1985. infoBERNARD, Jan. Co je divadlo. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1983. infoMOUSSINAC, Léon. Divadlo od počiatku po naše dni. Bratislava: Slovenské vydavateľstvo krásnej literatúry, 1965. infoBLAHNÍK, Vojtěch Kristian. Světové dějiny divadla. Praha: Aventinum, 1929. info

Požadavky

- studium odborné literatury- konspekty prostudované odborné literatury- rozbor přečtených divadelních her- návštěva a rozbor divadelních představení

Garant

doc. PhDr. Jiří Němec, Ph.D.

Vyučující

MgA. Lenka Remsová, Ph.D.MgA. Lenka Remsová, Ph.D.