Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Environmentální edukace v sociální pedagogice (SV4BP_EKOP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SV4BP_EKOP - Environmentální edukace v sociální pedagogice, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Úvod do problematiky ekologické výchovy a environmentálního vzdělávání. Rámcové seznámení se základními pojmy, globálními problémy lidstva, postavením ekologické a environmentální výchovy v systému pedagogických věd s orientací na sociální pedagogiku a mimoškolní výchovu. Předpokládáme základní orientaci v oblasti ekologických hnutí a neziskového sektoru včetně příslušné legislativy.

Osnova

Základní pojmyEkologie a environmentální věda, environmentální vzdělávání, ekopedagogika.Axiologická dimenze ekologie a environmentální vědyTeorie hodnot, ekologické vědomí, ekologická etika, dobrovolná skromnost, trvale udržitelný rozvoj.Teorie a metodika ekologické a environmentální výchovy v sociální pedagogicePrincipy ekologické a environmentální výchovy, environmentální osvěta v ČR, ekologické minimum, metody práce v ekologické a environmentální výchově, obsah, cíle a metody ekologické a environmentální výchovy.Vzdělávací programy pro ekologickou výchovu a environmentální vzděláváníZařízení pro ekologickou výchovu a environmentální vzděláváníNárodní síť středisek a center environmentálního vzdělávání a osvěty PAVUČINA, nabídka výukových programů a aktivit ve volném čase dětí a mládeže.Problematika ekologických hnutíNejznámější ekologická hnutí a jejich program (DUHA, Nesehnutí, Greenpeace), Český svaz ochránců přírody.Základy legislativy v oblasti životního prostředíZáklady managementu nevládních neziskových organizacíTypy občanských organizací, jejich vznik, řízení a financování. Problematika fundraisingu.

Literatura

JŮVOVÁ, Alena . Ekologická výchova a environmentální vzdělávání ve volném čase. In Kapitoly ze sociální pedagogiky a pedagogiky volného času. první. Brno: Paido - edice pedagogické literatury, 2002. s. 65-80, 16 s. ISBN 80-7315-012-3. infoMOLDAN, Bedřich. (Ne)udržitelný rozvoj ekologie :hrozba i naděje. Edited by Hana Kolářová. Vyd. 1. Praha: Univerzita Karlova v Praze, nakladatelství Karolinum, 2001. 141 s. ISBN 80-246-0286-5. infoMÁCHAL, Aleš. Průvodce praktickou ekologickou výchovou. Brno: Rezekvítek Brno, 2000. 205 s. ISBN 80-902954-0-1. infoHORKÁ, Hana . Výchova pro 21. století. Koncepce globální výchovy v podmínkách české školy. 2. rozšířené a doplněné. Brno: Paido, 2000. 127 s. ISBN 80-85931-85-0. infoJAKRLOVÁ, Jana a Jaroslav PELIKÁN. Ekologický slovník terminologický a výkladový. Vyd. 1. Praha: Fortuna, 1999. 144 s. ISBN 80-7168-644-1. infoVýkladový slovník vybraných termínů z oblasti životního protředí a ekologie. Edited by Martin Braniš. 1. vyd. Praha: Karolinum, 1999. 46 s. ISBN 80-7184-758-5. infoJEMELKA, Petr. Úvod do ekologické problematiky. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita v Brně, 1996. 50 s. ISBN 80-210-1478-4. info

Požadavky

Předmět je povinnou součástí prezenčního bakalářského studia oboru Sociální pedagogika a volný čas. Předpokladem pro jeho ukončení je splnění úkolů vymezených sylabem předmětu a úspěšným složením zkoušky formou kolokvia.

Garant

doc. PhDr. Jiří Němec, Ph.D.

Vyučující

Ing. Dana KřivánkováIng. Aleš MáchalBc. Dana Peňázová