Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kurz 3 (letní) (SV4BP_KZ3L)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SV4BP_KZ3L - Kurz 3 (letní), Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

V rámci předmětu - kurzu student:- Projde metodickým výcvikem her, aktivit a pobytu v přírodě.- Seznámí se a naučí vést praktické volnočasové aktivity s klienty všech věkových skupin; turistiku, tábornické a přírodovědné dovednosti, pohybové aktivity v přírodě, sebereflexní a sebepoznávací aktivity.- Pod přímou supervizí odborných lektorů a „spolustudentů“ se naučí vest v blocích techniky.- Zpracují metodiku a výstupy jejich vedení v rámci zážitkové pedagogiky a volnočasových aktivit.- Kurz je zaměřen na hry a pobyt v přírodě, praktické volnočasové aktivity s dětmi všech věkových skupin; turistiku, tábornické a přírodovědné dovednosti, pohybové aktivity v přírodě, sebereflexní a sebepoznávací aktivity.- Studenti sami vedou v blocích techniky, zpracovávají metodiku a reflexní výstupy v rámci zážitkové pedagogiky a volnočasových aktivit.

Osnova

Studenti prezentují vlastní herní aktivity, vytváří si kartotéku her a seznamují se s hrami ostatních studentů v kontextu rozvoje osobnosti.Výstupem je vlastní vedení technik, metodická reflexe a zásobník aktivit.

Literatura

NEUMANN, J. Dobrodružné hry a cvičení v přírodě. Praha : Portál, 1998.MÁTEJOVÁ, Z. Teorie a praxe muzikoterapie. Bratislava : UJAK, 1991.MACHKOVÁ, E. Metodika dramatické výchovy. Praha : Artama, 1992.MASTERS, R.; HOUSTON, J. Naslouchej svému tělu. Praha : Pragma, 1993.BARTŮNĚK, D. Kniha her a činností v klubovně i venku. Praha : Portál, 2002.BERNE, E. Jak si lidé hrají. Praha : Dialog, 1992.ZAPLETAL, M. Velká encyklopedie her, svazky I - IV (Hry v přírodě, Hry v klubovně, Hry na hřišti a v tělocvičně, Hry ve městě). Praha : Laprez, 1995.VALENTA, M. Dramaterapie. Praha : Portál, 2000.ŠIMANOVSKÝ, Z. Hry s hudbou a techniky muzikoterapie. Praha : Portál, 1998.BAKALÁŘ, E. Nové psychohry Praha : Portál, 1998.CHOUR, J. Receptář her Náměty a návody pro vedoucí dětí a mládeže. Praha : Portál, 2000.CAMPBELLOVÁ, J. Techniky Arteterapie ve výchově, sociální práci a klinické praxi. Praha : Portál, 1998.BELZ, H.; SIEGRIST, M. Klíčové kompetence a jejich rozvíjení. Praha : Portál, 2001.ZAPLETAL, M. (ed.) Hry Jaroslava Foglara. Praha : Olympia, 2000.ZAPLETAL, M. aj. Zlatý fond her. Praha : Mladá Fronta, 1990.ŠICKOVÁ-FABRICI, J. Základy arteterapie. Praha : Portál, 1998.BARTŮNĚK, D. Hry v přírodě s malými dětmi.Praha : Portál, 2001.ŠIMAK, J. Lidské pudy a emoce. Praha : NLN, 1995.BAKALÁŘ, E., KOPSKÝ, V. I dospělí si mohou hrát. Praha : Pressfoto ČTK, 1987.MAZAL, F. Pohybové hry a hraní. Olomouc : Hanex, 2000.HANZÁLEK, M. (ed.) Fond her sborník programů a her Instruktorů. Brno : 2003.

Požadavky

Předmět je primárně určen studentům bakalářského prezenčního oboru Sociální pedagogika a volný čas. Je zaměřen na: - plánování, metodika a vedení vlastních volnočasových aktivit a her;- aktivní zapojení v rámci kurzu. Příprava a organizace volnočasových činností ve specifickém prostředí přírody, lesa apod.

Garant

doc. PhDr. Jiří Němec, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Petr Soják, Ph.D.Mgr. Dušan Klapko, Ph.D.